Mijn Kibali: lokale partnerschappen om ‘duurzame waardecreatie’ te bevorderen (CongoForum)

KINSHASA – Het groeiplan dat Kibali, de grootste goudmijn van Afrika, in het derde kwartaal van 2023 heeft uitgevoerd, heeft vruchten afgeworpen. De mijn ligt op schema om de productiedoelstellingen voor dit jaar te halen en de reputatie van Barrick in de Democratische Republiek Congo te verdedigen, overeenkomstig de gemaakte afspraken, bericht Actualité.cd.

Op een persconferentie gisteren in het Memling Hotel in Kinshasa zei Mark Bristow, voorzitter en algemeen directeur, dat Kibali voor dit jaar opnieuw is begonnen met produceren.

Het grootste deel van Kibali’s elektriciteitsbehoefte wordt gedekt door drie waterkrachtcentrales en er zijn plannen voor een zonnepanelenpark van 16 MW met een energieopslagsysteem op batterijen om de toevoer van energie uit waterkracht tijdens het droge seizoen te ondersteunen. Zodra dit project is voltooid, zal de mijn zes maanden per jaar volledig op hernieuwbare energie werken, waardoor de uitstoot van broeikasgassen met 19,7 kt (kiloton) CO2 per jaar zal afnemen.

Een fragment uit de nieuwe documentaire geproduceerd door de World Gold Council, “Gold: A journey with Idris Elba”, die onlangs op YouTube is gepubliceerd, is opgenomen in Kibali. Volgens Bristow bevordert de mijn duurzame waardecreatie door middel van lokale partnerschappen. Tot nu toe heeft Kibali dit jaar meer dan 180 miljoen dollar betaald aan Congolese leveranciers en blijft het investeren in ontwikkelingsprogramma’s voor de gemeenschap.

“Zoals Barrick heeft aangetoond, heeft verantwoorde mijnbouw een uniek vermogen om een transformerende impact te hebben op de economieën van onderontwikkelde en ontwikkelingslanden. Het is een kracht ten goede voor alle belanghebbenden, vooral voor de gastlanden en hun gemeenschappen; en deze kracht bereikt significante proporties wanneer er sprake is van een echt partnerschap tussen mijnexploitanten en regeringen”, verklaarde Bristow.

“Hiertoe behoort ook ‘Cahier des Charges’, een van onze ontwikkelingsprogramma’s voor gemeenschappen die voortvloeien uit de vereisten van de mijnwetgeving, waarvan elf projecten zijn opgestart en waarvan er zeven hun voltooiing naderen. De investering van Barrick in dit programma wordt geschat op 8,9 miljoen dollar over een periode van vijf jaar. Het ‘Community Development Fund’, het ontwikkelingsfonds van de mijn, dat bestaat uit 0,3% van de jaarlijkse omzet, heeft nu een portefeuille van 44 projecten”, aldus nog Mark Bristow.

Kibali blijft zich profileren als een leider op het gebied van biodiversiteit, met een beoordeling aan de gang voor de verplaatsing van nog eens 30 witte neushoorns naar het natuurreservaat van Garamba, waar eerder dit jaar 16 neushoorns werden geherintroduceerd als onderdeel van een initiatief onder leiding van Barrick.

© CongoForum, 06.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.