Festival ‘Pianos de Kinshasa’: wanneer kunst de werelden van Jérémie Tshibi en Alexander Gurning verbindt (CongoForum)

KINSHASA – Wat is er ontspannender dan een avondje pianomuziek om de stijgende temperaturen in Kinshasa wat te temperen? In het gloednieuwe auditorium van het Centre Wallonie-Bruxelles en in optimale omstandigheden kwamen de festivalgangers massaal opdagen voor dit ‘mid-festival rendez-vous’ met Pianos de Kinshasa. Het evenement, dat op 1 oktober van start ging, veranderde op de vierde dag van een bar in een culturele ruimte, schrijft Actualité.cd.

Om 20.00u kondigde de beheerder van het festival aan dat twee van de pianisten van de avond het podium zouden betreden. De Congolees Jérémie Tshibi en de Belg Alexander Gurning, die twee weken hadden samengewerkt op het podium. Ze gebruikten de archieven van het AfrikaMuseum (Tervuren), in het bijzonder over het ritme van het Mbuti-volk.

De twee artiesten hielden de aandacht van de ongeveer vijftig aanwezigen een uur lang vast, door zachte muziek en achtergrondmuziek af te wisselen, door beide tegelijk of na elkaar op twee piano’s te spelen. Zittend, staand, met z’n tweeën of alleen, Jérémie Tshibi brengt het plezier over om op het podium te staan en zijn vingers op dit snaarinstrument te leggen.

Tshibi vertelt aan Actualité.cd hoe hij Alexander Gurning ontmoette en met hem ging samenwerken. “Eigenlijk had het te maken met het thema van het Intervalles festival. Het is een afstand die twee noten scheidt, maar het is ook een afstand die de twee noten verbindt. We namen het in de zin van de tweede definitie. Ik lees het zo dat het de afstand is die twee culturen verbindt”, legt hij uit.

“Alexander is Europeaan, ik ben Afrikaan, we denken anders. Ik denk dat de mensen in het publiek dat verschil begrepen en dat de twee culturen zich kunnen vermengen.”

Pianos de Kinshasa is ook een multicultureel festival. Zowel in het artistieke programma als in het publiek. Congolese artiesten komen uit verschillende delen van het land en anderen komen uit verschillende delen van de wereld. Artiesten uit België, Zweden, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk nemen dit jaar deel aan het festival, naast de Congolezen. Het publiek is ook een weerspiegeling van het programma, met zoveel verschillende nationaliteiten die samenkomen. Dit illustreert ook het thema van intervallen als de afstand die scheidt en verbindt.

Pianos de Kinshasa is het enige muziekfestival dat zich richt op de piano en pianisten in de DR Congo en subsaharaans Afrika. Het is bedoeld als een jaarlijks evenement met verschillende thema’s. De piano komt aan bod naast andere muziekinstrumenten met toetsen of Congolese instrumenten met aangeslagen snaren en toetsen, zoals het klavecimbel, de xylofoon, de synthesizer, de Likembe of de Madimba.

Het festival opende op 1 oktober en loopt tot zaterdag 7 oktober.

© CongoForum, 06.10.23 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van PublicDomainArchive via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.