Ministerie: minstens 20 miljoen Congolezen met geestelijke problemen (CongoForum)

KINSHASA – Minstens 20 miljoen Congolezen hebben te kampen met geestelijke problemen. Dat zegt het Congolese ministerie van Volksgezondheid naar aanleiding van de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid op 9 oktober. Amper 5% van de betrokken mensen in het land wordt geholpen door de gezondheidsstructuren, aldus Radio Okapi.

Geestelijke gezondheid wordt stiefmoederlijk behandeld in de Congolese gezondheidszorg. Mensen die mentale problemen hebben, worden met misprijzen bekeken. Er zijn ook niet genoeg artsen of medische structuren om problemen van deze aard te behandelen.

In de straten van Congo zie je vaak schaars geklede mensen ronddwalen terwijl ze in vuilnisbakken naar eten zoeken. Velen reageren onverschillig op deze situatie. De bevolking spreekt van ‘gekken’ maar vaak gaat het om mensen die lijden aan schizofrenie, zegt dr. Serge Munane, een psychiater.

De arts betreurt dat geestelijke gezondheid erg weinig aan bod komt bij de overheid. Als er al medische zorg op dit vlak, wordt die gefinancierd of ondersteund door buitenlandse partners.

Er zijn niet veel psychiaters in de DR Congo. De bevolking staat afwijzend tegenover mensen met mentale problemen.

Dr. Munane juicht wel toe dat het ministerie van Volksgezondheid nu werkt aan een strategisch plan om meer te doen rond de zorg voor mentale gezondheid. Hij hoopt dat geestelijke gezondheid zo meer aandacht zal krijgen in het gezondheidssysteem zodat patiënten ook beter kunnen worden verzorgd en behandeld.

© CongoForum, 09.10.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Aimé-NZINGA

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.