Centraal-Kongo: middenveld vraagt oprichting bosbouwraad (CongoForum)

MATADI – “Bosbouw op gemeenschapsniveau is een tweeledig proces. Ten eerste stelt het de gemeenschap in staat om landeigendomsrechten te verwerven om bossen te beheren als gemeenschapsconcessies. Het is ook een manier om klimaatverandering tegen te gaan. Het is namelijk van essentieel belang om bomen te planten in het eigen bos, en dit proces is er ook op gericht om ervoor te zorgen dat natuurlijke reserves intact blijven, zonder illegaal te worden geëxploiteerd.” Dat zijn de woorden van Pasteur Jacques Bakulu, coördinator van de ngo CPECO (Centre pour la Promotion et l’Education Communautaire), in een verklaring aan Actualité.cd.

Tijdens een sensibiliseringsworkshop werden de teksten over gemeenschapsbosbouw voorgesteld aan de betrokkenen uit de milieusector. Onder de deelnemers bevonden zich politieke en bestuurlijke autoriteiten, de provinciale minister van Milieu, bossen en natuurbehoud en vertegenwoordigers van de milieuadministratie en maatschappelijke organisaties. De coördinator van CEPCO legde uit dat het doel van de workshop was om mensen bewust te maken van de problemen die komen kijken bij gemeenschapsbosbouw.

De provinciale minister, Yves Nsongo, was blij met de organisatie van deze capaciteitsopbouwsessie voor degenen die betrokken zijn bij bos- en milieubeheer. Hij benadrukte dat dit initiatief lokale overheden de kans biedt om meer betrokken te raken bij het proces van gemeenschapsbosbouw door meer verantwoordelijkheid op zich te nemen.

Na deze bewustmakingssessie is het maatschappelijk middenveld, vertegenwoordigd door het Centre pour la Promotion et l’Encadrement Communautaire (CEPCO), de Force Paysanne du Congo (FOPACO) en de Conseil Régional des ONG’s (CRONG), van plan om te pleiten voor de oprichting van een constitutionele bosbouwraad bij de provinciale Assemblée van Centraal-Kongo.

© CongoForum, 09.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Florence Kiza

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.