Opsluiting Bujakera: EU ongerust over aantastingen persvrijheid in Congo (CongoForum)

KINSHASA – De inspanningen om journalist Stanis Bujakera vrij te krijgen, gaan voort. Bujakera, die werkt voor Actualité.cd, Jeune Afrique en Reuters, werd vier weken geleden aangehouden.

“De opsluiting van Bujakera komt bovenop andere aanvallen op de persvrijheid in de DR Congo”, aldus een woordvoerder van de Europese Unie. “Dit maakt ons op heel wat punten ongerust. De EU zal blijven aandringen op het respect voor de persvrijheid in Congo.”

Volgens de EU is de persvrijheid van fundamenteel belang in een rechtsstaat. “Journalisten moeten hun werk kunnen doen zonder te moeten vrezen voor vervolging. Een overheid moet uitleggen waarom iemand wordt aangehouden en opgesloten. Wij zullen deze zaak in de komende dagen aankaarten bij de autoriteiten”, luidt het.

Amnesty International laat nu brieven schrijven naar president Félix Tshisekedi over het lot van Stanis Bujakera, aldus Actualité.cd. Net als vele andere organisaties vindt Amnesty dat Bujakera willekeurig is opgepakt en opgesloten.

Bujakera kwam in problemen door een artikel dat werd gepubliceerd bij Jeune Afrique. Hij had het artikel niet ondertekend. Congo wil dat de man zijn bronnen prijsgeeft. Bujakera had verwezen naar een vertrouwelijke nota van de nationale inlichtingendienst (ANR) waarin de moord op opposant Cherubin Okende werd gelinkt aan de militaire inlichtingendiensten. Volgens de Congolese regering is de nota vals.

Er loopt nu een campagne #FreeStanis. In het kader van deze campagne spraken meer dan 60 prominenten en organisaties hun steun aan de opgesloten journalist uit in video’s. Deze video’s werden massaal bekeken via de sociale media.

© CongoForum, 09.10.23 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van NoName_13 via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.