Uitspraak in zaak Édouard Mwangachuchu: strenge straf voor parlementslid (CongoForum)

KINSHASA – Het Hoge Militaire Gerechtshof van de Democratische Republiek Congo heeft vrijdag zijn definitieve uitspraak bekendgemaakt in de zaak van nationaal parlementslid Édouard Mwangachuchu, verkozen in het kiesdistrict Masisi, in de provincie Noord-Kivu. Dat meldt Actualité.cd. Het parlementslid werd ter dood veroordeeld en veroordeeld tot het betalen van een boete van 100.000.000 dollar (te betalen in Congolese frank) voor burgerlijke aansprakelijkheid. De doodstraf wordt niet effectief uitgevoerd in de DR Congo.

Het Hoog Militair Gerechtshof beval geen ontzetting uit het mandaat als nationaal afgevaardigde, “aangezien dit een zaak is voor het Grondwettelijk Hof”. Het Hof liet wel wapens in beslag nemen namens de Congolese staat.

Mwangachuchu, een zakenman en manager van de Société minière de Bisunzu (SMB), werd beschuldigd van verraad, illegaal wapenbezit en deelname aan een opstandige beweging. De openbare aanklager had levenslang geëist, terwijl de Democratische Republiek Congo (DRC) als burgerlijke partij 10 miljard dollar schadevergoeding en verbeurdverklaring van zijn parlementair mandaat had geëist.

Het kamp van de beklaagde hield altijd vol dat het proces met voorbedachten rade was gevoerd. En vrijdag verscheen Édouard Mwangachuchu niet persoonlijk.

Een andere beklaagde, Robert Mushamalirwa, werd vrijgesproken. Hij had verklaard dat het doel van het proces was om de coltanmijn van SMB over te nemen.

De uitspraak was oorspronkelijk gepland op 22 september, maar werd zonder specifieke datum uitgesteld, wat tot kritiek leidde. Thomas Gamakolo, de advocaat van Mwangachuchu, hekelde de omstandigheden waarin zijn cliënt werd vastgehouden. Hij beweerde dat hij ernstig ziek was en dat hem de toegang tot een cardioloog werd geweigerd ondanks medische bewijzen van zijn hartkwaal.

Édouard Mwangachuchu Hizi, geboren op 30 september 1953 in Rutshuru, was eerder senator in 2007 als onafhankelijke kandidaat voordat hij lid werd van het parlement. Hij werd op 1 maart gearresteerd in Kinshasa en zit momenteel vast in de militaire gevangenis van Ndolo.

© CongoForum, 09.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jeff Ngoy

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.