Slachtpartij in Goma: zware straffen voor aanhangers beweging Wazalendo (CongoForum)

GOMA – Militaire rechters in Goma (Noord-Kivu) hebben 63 beklaagden zware straffen opgelegd in verband met de slachtpartij die op 30 augustus 2023 plaatsvond in de stad. Acht personen kregen de doodstraf, meldt Radio Okapi. 52 mensen werden vrijgesproken.

Het gaat om aanhangers van de religieuze beweging Wazalendo. Deze beweging wilde eind augustus betogen tegen de VN-vredesmacht (Monusco), maar die actie werd bloedig neergeslagen door het Congolese leger. Circa 55 mensen kwamen daarbij om het leven. Er vielen ook tientallen gewonden. De feiten veroorzaakten grote afschuw in het land.

De voorzitter van de militaire rechtbank in Goma sprak de doodstraf uit tegen acht beklaagden, onder wie Ephrem Bisimwa, verantwoordelijke van de beweging. De doodstraf wordt in de DR Congo niet uitgevoerd.

Andere beklaagden werden veroordeeld tot een celstraf tussen 10 en 20 jaar. Onder de veroordeelden zijn er ook acht vrouwen.

Ephrem Bisimwa riep zijn veroordeelde aanhangers op om rustig te blijven en verklaarde beroep te zullen aantekenen.

Eerder werden ook al militairen in deze zaak veroordeeld. De militaire gouverneur van Noord-Kivu werd naar Kinshasa geroepen om zich daar te verantwoorden.

© CongoForum, 10.10.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Gabriel Wamenya

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.