Ituri: tekort aan drinkwater in ‘chefferie’ Babila Babombi (CongoForum)

BUNIA – Al ongeveer een maand is er een tekort aan drinkwater in de ‘chefferie’ Babila Babombi, die meer dan driehonderdduizend inwoners telt, onder wie mensen die door de oorlog ontheemd zijn geraakt. Volgens plaatselijke bronnen van Radio Okapi zijn slechts drie van de ongeveer 100 waterputten nog operationeel.

Volgens lokale bronnen zijn de zwaarst getroffen gebieden Lwemba, Teturi en Makumo, waar honderden ontheemde gezinnen wonen die gevlucht zijn voor de wreedheden van gewapende groepen in het territorium Mambasa. Chanito Mayao, voorzitter van het jongerenparlement van de chefferie Babila Babombi, wijst erop dat deze bewoners moeite hebben om aan drinkwater te komen.

De meeste waterputten die sinds 2006 zijn aangelegd, zijn niet meer operationeel en volstaan niet meer om te voorzien in de behoeften van de lokale bevolking. Job Bakwata, de arts die de leiding heeft over de gezondheidszone van Mandima, wijst erop dat er al een aantal door water overgebrachte ziekten zoals diarree en tyfus zijn gemeld in de gemeenschap. Hij riep humanitaire organisaties op om projecten rond drinkwatervoorziening op te starten.

Minstens 15 van de 18 gezondheidszones in deze chefferie die getroffen zijn door het watertekort, hebben ook problemen om patiënten te behandelen.

© CongoForum, 11.10.23 (rk)

Beeld – bron: J. Bompengo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.