Toenemende onveiligheid in Zuid-Kivu: nieuwe aanval op Chinese mijnconcessie (CongoForum)

BUKAVU – Niet-geïdentificeerde gewapende mannen hebben op maandag 9 oktober 2023 ’s nachts een moorddadige raid ondernomen op een basis van de onderneming TSM Mining in Kachemba (provincie Zuid-Kivu). Volgens veiligheidsbronnen vond de aanval plaats om één uur ’s nachts. De aanvallers hadden als doelwit een mijnconcessie waar goud wordt ontgonnen. De tragische balans is vier doden onder wie twee Chinese staatsburgers en drie gewonden.

De administrateur van het territorium Fizi, Samy Kalondji Badibanga, bevestigt de aanval en geeft uitleg over de gebeurtenissen. Volgens hem hadden de aanvallers, gewapend met AK-47 geweren, een vuurgevecht met Congolese militairen die de mijnconcessie moesten beveiligen.

De menselijke verliezen zijn trouwens niet de enige gevolgen van deze aanval, bericht Actualité.cd. De aanvallers namen ook waardevolle voorwerpen mee, zoals mobiele telefoons en migratiedocumenten, waaronder paspoorten.

De territoriale administateur uit zijn ongerustheid over de toenemende onveiligheid in de regio als gevolg van herhaalde aanvallen door gewapende mannen. Hij wijst op de noodzaak om levens te sparen en de eigendommen te respecteren, ook voor diegenen die in de mijnen werken.

Samy Kalondji Badibanga zegt wel dat er een betere samenwerking is tussen de veiligheidsdiensten, de Congolese nationale politie, de migratiedienst (DGM) en de nationale inlichtingendienst (ANR). Dat zou moeten helpen om levens en bezittingen beter te beschermen.

Aanvallen op Chinese mijnsites in de streek van Fizi zijn gemeengoed geworden. Eind september kostte een gelijkaardige aanval het leven aan vier personen in Kalulula, in dezelfde sector van Ngandja.

De ongerustheid over de onveiligheid in de regio neemt toe. De aanhoudende onveiligheid bedreigt de levens van de burgers en ontwricht daardoor de economische activiteiten, vooral in de mijnbouw.

© CongoForum, 11.10.23 (PVb)

Beeld – bron: (illustratief) Radio Okapi/Denise Lukesso

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.