Rutshuru: duizenden vluchtelingen in moeilijke omstandigheden in Bambo (CongoForum)

RUTSHURU – Een mensenrechtenactivist, die om anonimiteit verzocht, heeft zondag een dringende oproep gericht aan de Congolese regering om hulp te verlenen aan duizenden vluchtelingen uit Bwito die verblijven in Bambo, in de streek van Rutshuru (Noord-Kivu).

“Wij laten een alarmkreet weerklinken aan de regering want op dit ogenblik zit Bambo vol ontheemden! De voorbije maand zijn er al ngo’s gearriveerd om de situatie in kaart te brengen. We lieten hen de lagere school in Bugina zien, het Instituut 2 Kabizo en andere scholen in Bambo. Momenteel groeit de vluchtelingenstroom nog aan met mensen uit Tongo, Marangara, Kisangani en Busenene. Anderen komen uit Kabizo”, aldus de activist.

Volgens deze bron uit het middenveld worden sommige vluchtelingen opgevangen in gastgezinnen, anderen verblijven in scholen waar ze een gebrek hebben aan alles.

Al deze vluchtelingen leven in uitermate moeilijke omstandigheden omdat de hulpverleners grote moeilijkheden hebben om het gebied te bereiken. In deze zone zijn er immers geregeld botsingen tussen M23 en lokale milities.

Alleen Artsen zonder Grenzen (AZG) is aanwezig in de streek om het Bambo-ziekenhuis en de gezondheidszorg te ondersteunen en zorg te verlenen aan de lokale bevolking en de ontheemden in een groot deel van Bwito.

Volgens bronnen ter plaatse zijn er vluchtelingen bijgekomen terwijl anderen reeds maanden in Bambo blijven. De ‘oudere’ vluchtelingen kwamen uit de streek van Zuid- en Noord-Lubwe en hebben helemaal niets ontvangen.

© CongoForum, 16.10.23 (PVb)

Beeld – bron: Radio Okapi/J.Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.