Schipbreuk in Mbandaka: vice-gouverneur Nganzi vraagt steun aan Kinshasa (CongoForum)

MBANDAKA – In de nasleep van de nieuwe bootramp nabij Mbandaka, waarbij minstens 40 mensen om het leven kwamen, heeft de vice-gouverneur van provincie Equateur, Taylor Nganzi, de nationale regering om steun gevraagd. Hij deed deze oproep gisteren bij een bezoek aan de haven van Bankita, waar de tragedie plaatsvond.

Volgens Radio Okapi verklaarde de vice-gouverneur dat de gevraagde steun de overlevenden zal helpen om terug te keren naar Bolomba, hun plaats van herkomst. Bovendien zou de provinciale regering ook van plan zijn om psychologische hulp te voorzien voor kinderen die hun verloren bij de schipbreuk. Nganzi overhandigde doodskisten en ‘body bags’ zodat de slachtoffers kunnen worden begraven. Omdat de lichamen niet lang in het mortuarium konden blijven, gaf de provinciale overheid tevens de opdracht om ze zondag nog te begraven. Ondertussen werd er met gemotoriseerde bootjes voort gezocht naar mogelijke overlevenden en lichamen van schipbreukelingen.

De vice-gouverneur is naar eigen zeggen vastbesloten de verantwoordelijken op te sporen en te straffen. De gezonken platbodem HB Mapamboli kwam uit Bolomba-centrum en had veel passagiers aan boord.

Toevallig kwam de kwestie van de frequente schipbreuken afgelopen vrijdag nog ter sprake op de Congolese ministerraad. Afgelopen vrijdag drong president Félix Tshisekedi er bij de regering nog op aan om de Congostroom en andere rivieren te benutten als uitbreiding van de wegen om zo het hele nationale grondgebied te bestrijken, meldt regeringswoordvoerder Patrick Muyaya.

Tshisekedi vindt dat alles in het werk moet worden gesteld om scheepsrampen te voorkomen. “De belangrijkste oorzaken zijn de overbelading met passagiers en goederen, de slechte markering van de waterwegen, de nachtelijke navigatie en het niet naleven van de relevante regelgeving door de boten”, aldus Muyaya.

De president gaf aan diverse leden van de regering de opdracht om een actieplan op te stellen om ervoor te zorgen dat de Congorivier zijn rol als motor voor economische ontwikkeling ten volle kan spelen, aldus nog de regeringswoordvoerder.

© CongoForum, 16.10.23 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Paul-Richard Malengela

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.