WHO maakt zich zorgen over verspreiding knokkelkoorts in VS, Europa en Afrika (CongoForum)

KINSHASA – Door de stijgende temperaturen dreigt de knokkelkoorts zich te verspreiden naar het zuiden van de Verenigde Staten, Zuid-Europa en Afrika. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot een grotere paraatheid met het oog op deze snel groeiende ziekte, die wordt verergerd door de klimaatverandering en de verstedelijking, bericht Mediacongo.

In 2022 werden wereldwijd 4,2 miljoen gevallen van knokkelkoorts gemeld. De ziekte komt al lang veel voor in Azië en Latijns-Amerika. De voorbije jaren heeft de ziekte zich enorm verspreid, grotendeels als gevolg van de klimaatverandering, bevolkingsverplaatsingen en de verstedelijking. Steeds hogere temperaturen bevorderen de verspreiding van muggen die de ziekte overbrengen.

Volgens Jeremy Farrar, hoofdwetenschapper van de WHO, kan de knokkelkoorts dit decennium een grote bedreiging worden in het zuiden van de VS, Zuid-Europa en nieuwe regio’s in Afrika. De betrokken landen moeten zich voorbereiden op deze plaag. De ziekenhuissystemen zullen opnieuw onder druk komen te staan.

Hoewel de meeste mensen die besmet zijn met knokkelkoorts geen symptomen hebben, hebben personen met een ernstige vorm van de ziekte intensieve zorg nodig. De symptomen zijn onder andere hoge koorts, hevige hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en overgeven. In ongeveer 1% van de gevallen heeft de ziekte een dodelijke afloop. Sommige landen zullen dit niet aan kunnen. Jeremy Farrar noemt in het bijzonder Afrika ten zuiden van de Sahara, dat waarschijnlijk ook zal worden getroffen.

Er is geen specifieke behandeling voor de knokkelkoorts, maar er is wel een vaccin. De WHO heeft onlangs het Qdenga-vaccin van Takeda Pharmaceuticals aanbevolen voor kinderen tussen 6 en 16 jaar in de getroffen gebieden. De ziekte voorkomen door muggen te bestrijden blijft de beste strategie.

© CongoForum, 17.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Guilaine Kasasya

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.