Gevechten M23-Wazalendo jagen grote aantallen burgers op de vlucht (CongoForum)

GOMA – De humanitaire situatie is aan het verslechteren in de territoria Masisi en Rutshuru, in de provincie Noord-Kivu. Dat blijkt uit een rapport van het VN-kantoor voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA). De problemen zijn te wijten aan de gevechten tussen de rebellen van M23 en plaatselijke groepen, bekend als Wazalendo, signaleert Actualité.cd. Er is sprake van meer dan 145.000 ontheemden.

Het geweld is aan de gang sinds 1 oktober van dit jaar en deed veel burgers op de vlucht slaan. Masisi en Rutshuru hebben het meeste te lijden van dit geweld.

Volgens OCHA zijn er aanzienlijke aantallen ontheemden toegekomen in Bwiza-centrum, Kabizo, Kiseguru, Kiwanja en andere plaatsen. Deze mensen hebben niet genoeg eten of drinkwater, hebben geen onderkomens en krijgen geen medische verzorging.

Het gezondheidscentrum van Bwiza kan de toestroom niet aan en kampt met een tekort aan geneesmiddelen omdat humanitaire organisaties de plek niet kunnen bereiken. In Mweso zitten klaslokalen volgestouwd, een gevaar voor de volksgezondheid en een mogelijke voedingsbodem voor seksueel geweld. Door het tekort aan drinkwater zijn mensen genoodzaakt om onbehandeld water uit de rivier te consumeren, wat tot ziektes kan leiden.

De bescherming van de burgerbevolking wordt meer en meer een probleem in beide territoria. In de nacht van 9 oktober werden minstens zeven burgers gedood in Rumangabo, nabij Rutshuru.

© CongoForum, 18.10.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Denise Lukeso

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.