Reporters Zonder Grenzen: “Opgesloten journalist Stanis Bujakera is strijdvaardig” (CongoForum)

KINSHASA – Journalist Stanis Bujakera hoopt nog altijd om vrij te komen want hij is van mening dat de aantijgingen tegen hem op niets berusten. Dat zegt een delegatie van Reporters Zonder Grenzen (RSF), die de man heeft bezocht in de gevangenis van Makala in Kinshasa. Bujakera werkt onder meer voor Actualité.cd en Jeune Afrique.

Sadibou Marong, die de delegatie leidde, zegt dat Stanis Bujakera nog altijd erg strijdvaardig is. “Hij hoopt dat het recht en de waarheid zullen zegevieren zodat hij spoedig kan vrijkomen”, aldus Marong.

RSF vindt het onbegrijpelijk dat de journalist opgesloten werd. “Hij is een professionele journalist die niets verloren heeft in de gevangenis.”

Volgens RSF zijn de beschuldigingen tegen Bujakera absurd. De organisatie heeft de indruk dat de Congolese autoriteiten, met de verkiezingen in het vooruitzicht, een voorstaanstaande journalist wilden muilkorven. Dat doet twijfels rijzen over de omstandigheden waarin het verkiezingsproces zal plaatsvinden, luidt het.

Bujakera werd op 8 september 2023 aangehouden toen hij zich op de luchthaven van N’djili bevond. Hij wordt beschuldigd van valsheid in geschrifte, het verspreiden van valse geruchten, de publicatie van verkeerde berichten en andere feiten. Eén en ander slaat op de berichtgeving over de moord op opposant Chérubin Okende.

© CongoForum, 19.10.23 (db)

Beeld – bron: RSF

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.