Presidentsverkiezingen 2023: alle 24 kandidaten zijn voorlopig ontvankelijk (CongoForum)

KINSHASA – Vandaag, vrijdag 20 oktober, heeft de onafhankelijke nationale kiescommissie (CENI) alle 24 kandidaturen voor de presidentsverkiezingen van december 2023 voorlopig ontvankelijk verklaard.

De rapporteur van de Commissie, Patricia Nseya, presenteerde de lijst op de staatsomroep RTNC. Volgens artikel 27 van de kieswet heeft het Grondwettelijk Hof zeven dagen de tijd om een uitspraak te doen over deze lijst. Zodra deze termijn is verstreken, zal CENI onverwijld de definitieve lijst van presidentskandidaten opstellen en publiceren, signaleert Radio Okapi.

Deze voorlopige lijst wordt 12 dagen na de afsluiting van de nominaties voor de presidentsverkiezingen in december 2023 gepubliceerd. Er staat maar één vrouw op de kandidatenlijst. De meeste presidentskandidaten zeggen dat ze, als ze aan de macht komen, willen breken met het ‘roofbouwsysteem’ dat het land corrumpeert.

Tegelijkertijd zegt de huidige president Félix Tshisekedi, die zich herkiesbaar stelt, dat hij zijn werk voor de ontwikkeling van Congo wil voortzetten.

Onder de 24 kandidaten bevinden zich de oudste, Georges Buse Falay (77) en de jongste, Constant Mutamba (35). Hieronder staat de volledige lijst:

Augustin Matata Ponyo

Adolphe Muzito.

Tony Bolamba

Jean-Claude Baende,

Moise Katumbi

Marie-Josée Ifoku

Noel Tshiani

Seth Kikuni

Radjabho Tebabho Soborabo

Theodore Ngoy

Martin Fayulu.

Denis Mukwege

Delly Sesanga

Franck Diongo

Constant Mutamba

Justin Mudekereza

Georges Buse Falay

Rex Kazadi

Abraham Ngalasi

Nkema Liloo Bokonzi

Floribert Anzuluni

Patrice Mwamba

André Masalu.

Félix Tshisekedi

© CongoForum, 20.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.