Kindu: Mijnregister roept mijnbouwbedrijven op om hun belastingen te betalen (CongoForum)

KINDU – De voorzitter van de raad van bestuur van het Mijnregister (CAMI), Crispin Mbindule, dringt erop aan dat mijnbouwbedrijven die actief zijn in Maniema de aan de staat verschuldigde belastingen betalen.

Hij sprak zich in die zin uit op een bijeenkomst in Kindu met bezitters van mijnbouwtitels en -rechten, maatschappelijke organisaties en ambachtelijke mijnwerkers. Op de bijeenkomst verklaarde Crispin Mbindule dat een groot aantal houders van mijnbouwtitels zich niet aan de wet houdt in de provincie, stelde Radio Okapi vast. Hij waarschuwde voor exploitanten die geen goede naam hebben bij de staat: “Zoals u weet geldt er een wetgeving in de mijnbouw. Er zijn verschillende bedrijven met mijnbouwtitels of -rechten die de aan de staat verschuldigde belastingen niet meer betalen, en op een bepaald moment zullen we hun titels schrappen. Het Mijnbouwregister zal aan de verantwoordelijke minister voorstellen om sommige titels te schrappen”.

De voorzitter van het bestuur van CAMI wijst er ook op dat sommige mijnexploitanten in Maniema al niet langer geldige titels hebben. Crispin Mbindule moedigt de inwoners van Maniema aan om iets te doen in de mijnbouw en de sector niet alleen aan ‘expats’ over te laten. “Laat ze ook samenkomen om mijnbouwbedrijven te vormen, en van daaruit kunnen ze ook onderzoeksvergunningen of mijnbouwvergunningen aanvragen, of vergunningen voor kleine mijnen, zodat ze ook kunnen deelnemen aan de mijnbouw. Het is onze zaak, het is onze rijkdom”.

© CongoForum, 20.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Hippolyte Kapanga

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.