‘Top van de Drie Bekkens’: Tshisekedi verwacht in Brazzaville (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi bereidt zich voor op de ‘Top van de Drie Bekkens’ in Brazzaville, van 26 tot 28 oktober 2023. Dit grote evenement heeft verschillende strategische doelstellingen, schrijft Actualité.cd.

Ten eerste zal de top zich richten op het bevorderen van wetenschappelijke en technische samenwerking en het versterken van de capaciteiten en invloed van de landen van de drie stroomgebieden in multilaterale fora op het gebied van milieu, bossen en klimaat. Het uiteindelijke doel is ervoor te zorgen dat de stem van deze landen wordt gehoord in cruciale internationale kwesties.

Een ander belangrijk punt is de definitie en goedkeuring van de grote lijnen van een mondiaal bestuursschema. Dit zal worden bereikt door een samenwerkingsovereenkomst tussen de drie stroomgebieden en de vorming van een wereldwijde alliantie. Het doel van deze structuur is het coördineren van acties en beleid gericht op de bescherming van het milieu en het bestrijden van klimaatuitdagingen op wereldwijde schaal.

De top zal ook werken aan de ontwikkeling van een gemeenschappelijke strategie, met inbegrip van een werkprogramma en een portefeuille van investeringsprojecten. Deze elementen zullen cruciaal zijn bij het anticiperen op en voorbereiden van financieringsaanvragen voor bestaande en toekomstige financieringsmechanismen. Veel financiering vinden is essentieel om grootschalige milieu-initiatieven te kunnen uitvoeren.

“President Sassou is voorzitter van de Klimaatcommissie van het Congobekken en dat is precies de reden voor dit partnerschap: de bijeenroeping van deze grote top van deze 3 bekkens die goed zijn voor 80 procent van de biodiversiteit op onze planeet. Vandaag moeten we al deze internationale bijeenkomsten combineren omdat we de financiering echt ter discussie moeten stellen. Toen de COVID-noodsituatie werd besproken, heeft u dat toen gezien? Er was financiële mobilisatie, maar we moeten dezelfde mobilisatie hebben rond de klimaatverandering”, vertelde Arlette Soudan-Nonault, minister van Milieu, Duurzame Ontwikkeling en het Congobekken, in maart aan Actualité.cd en Desknature.

Tot slot is een van de belangrijkste prioriteiten van de top het ondertekenen van financieringsovereenkomsten met multilaterale en bilaterale donoren en met mondiale liefdadigheidsinstellingen. Er moeten ook financiële mechanismen worden ontwikkeld met de privésector. Een concreet voorbeeld hiervan is de oprichting van een soevereine koolstofmarkt, bedoeld om duurzame financiering voor de drie bekkens te garanderen.

De Democratische Republiek Congo wil een actieve rol spelen op de top en een platform bieden om de grote bezorgdheid over het milieu en klimaatverandering aan de orde te stellen. Volgens Eve Bazaiba, staatssecretaris van Milieu en Duurzame Ontwikkeling, is deze top van cruciaal belang omdat ze de drie bekkens samenbrengt die 80% van de biodiversiteit van de planeet vertegenwoordigen. Het is essentieel om genoeg geld te vinden om de uitdagingen van de klimaatverandering aan te gaan, net zoals gebeurde voor de COVID-19 pandemie.

De top zal een gelegenheid zijn om deze cruciale punten te bespreken en concrete oplossingen te zoeken om de planeet te beschermen.

© CongoForum, 23.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Alain Irung Mushinj

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.