Meer dan 25 miljoen dollar is verdwenen: Albert Yuma en Deogratias Mutombo mogen land niet uit (CongoForum)

KINSHASA – De vroegere algemeen directeur van de Congolese centrale bank (BCC), Deogratias Mutombo, en de gewezen voorzitter van de raad van bestuur van Gécamines, Albert Yuma, zijn in het vizier gekomen als gevolg van een serieus financieel schandaal. De procureur-generaal bij het Congolese Rekenhof wil hen vervolgen op basis van een audit die de Algemene Inspectie van Financiën (IGF) uitvoerde bij de centrale bank. Die audit, uitgevoerd tussen 2018 en 2020, bracht ernstige feiten aan het licht.

Het auditrapport maakt gewag van ‘beheersfouten’ die resulteerden in het wegsluizen van ruim 25,5 miljoen dollar. Gécamines verloor zo 15 miljoen dollar, de Schatkist werd benadeeld ter hoogte van 10,5 miljoen dollar, schrijft Actualité.cd.

Het Rekenhof stelde vast dat diverse personen betrokken waren bij de ernstige feiten. Niet alleen Mutombo en Yuma maar ook Jacques Kamenga, Guy Okende en Freddy Muganza. Kamenga was een tijdje algemeen directeur bij Gécamines. Okende en Muganza waren destijds directeurs bij de centrale bank.

De procureur-generaal bij het Rekenhof is van mening dat de betrokken personen ter beschikking moeten blijven van het hof tot het dossier is afgesloten. Ze mogen het land niet verlaten, en hun bankrekeningen werden bevroren.

© CongoForum, 24.10.23 (db)

Beeld – bron: voorzitter van het Rekenhof, Jimmy Munganga, Présidence RD Congo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.