De stad Oicha opnieuw aangevallen door ADF-rebellen: 22 doden (CongoForum)

OICHA – Ten minste 22 mensen zijn maandagavond omgekomen bij een gewelddadige aanval door strijders van de ADF (Allied Democratic Forces) in de stad Oicha, de hoofdplaats van het territorium Beni (Noord-Kivu). Drie andere mensen raakten ernstig gewond.

Volgens getuigen begon de aanval om 23.00u plaatselijke tijd. De aanvallers richtten zich op Muvingi in de wijk Masosi, op een kilometer afstand van een grote legerstelling. De meeste slachtoffers werden in hun huizen vermoord met een machete, vertelde Nicolas Kikuku, afgevaardigde van de gouverneur in Oicha, aan Actualité.cd. Hij voegde eraan toe dat het dodental nog zou kunnen oplopen omdat drie andere burgers ernstig gewond raakten. 20 mensen zouden onthoofd zijn.

De spanning loopt hoog op in de stad. Slechts 5 lichamen, waaronder die van twee vrouwen, liggen momenteel in het mortuarium. 17 andere lichamen liggen nog in de stad. “Er lagen acht lichamen in het mortuarium, maar de boze jongeren hebben ze zojuist meegenomen”, aldus Kakule Sekera, een van de verantwoordelijken van het mortuarium in het algemeen ziekenhuis van Oicha.

Het gaat om de eerste dodelijke aanval in de stad Oicha na jaren van rust. Het Congolese en Oegandese leger voeren sinds eind november 2021 gezamenlijke operaties uit in het gebied.

© CongoForum, 24.10.23 (rk)

Beeld – bron: Marc Maro Fimbo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.