Goma: politie jaagt betoging bestuurders taximoto’s tegen brandstofschaarste uiteen (CongoForum)

GOMA – Een betoging in Goma (Noord-Kivu) van bestuurders van taximoto’s om te protesteren tegen de verhoging van de brandstofprijs aan de pomp werd maandag uiteengedreven. De politie gebruikte traangas en schoot in de lucht in het stadsdeel Katindo om de betogers af te schrikken.

De demonstranten protesteerden tegen de stijging van de brandstofprijzen. Een liter brandstof, die vorige week nog 3.500 Congolese frank kostte, wordt nu voor 6.000 tot 7.000 Congolese frank verkocht door handelaren die algemeen bekend staan onder de naam “Khadafi”. Als gevolg hiervan is transport duurder geworden, weet Actualité.cd.

Bijna alle benzinestations zijn gesloten wegens een gebrek aan voorraad. Het weinige dat er is, is gereserveerd voor de defensie- en veiligheidstroepen.

“We werken al lange tijd met verlies. De prijzen van olieproducten stijgen al een tijdje op de internationale markt. Ook de wisselkoers is sterk gestegen. Door deze twee factoren kunnen mensen niet meer verkopen. Veel stations zijn gesloten of van eigenaar veranderd, omdat de oude failliet zijn gegaan. En de weinige die nog over zijn, weten niet hoe ze hun voorraad moeten vernieuwen om te voorkomen dat ze failliet gaan. Er is geen voorraad meer. Zelfs het weinige dat over is, is gereserveerd voor het leger, vermits we ons in een operationele zone bevinden”, vertelt Providence Muhiga, voorzitter van de vereniging van verkopers van petroleumproducten in Noord-Kivu (APENOKI).

Op 30 september riep vice-premier en minister van Economie Vital Kamerhe in Lubumbashi een vergadering bijeen van de spelers uit de sector. Destijds werd afgesproken dat er een nieuwe prijslijst voor petroleumproducten zou komen. Maar die lijst werd nooit gepubliceerd, betreurt Providence Muhiga.

© CongoForum, 24.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jody Nkashama

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.