Internationaal colloquium over Afrikaanse studies in Lubumbashi (CongoForum)

LUBUMBASHI – In Lubumbashi, de hoofdplaats van Haut-Katanga, wordt vandaag een internationaal colloquium over Afrikaanse studies geopend, en dat onder het thema ‘Afrika weer naar huis brengen’. De organisatie van het colloquium is in handen van het ‘Centre Arupe’ en de ‘Nouveaux horizons’-universiteit. De deelnemende wetenschappers komen uit zowat 50 landen, weet Radio Okapi.

Tijdens het colloquium zal ook worden gepraat over de teruggave van Afrikaanse kunstwerken door vroegere koloniale machten, zegt pater Toussaint Kafharire Murhula, algemeen directeur van het Centre Arupe. “Je hebt de teruggave van materieel erfgoed maar ook die van immateriel erfgoed. Wanneer we praten over immaterieel erfgoed, denken we vooral aan geproduceerde kennis. Om die reden zijn universiteitsprofessoren sterk betrokken. Zo krijgen we hier een delegatie uit Kinshasa maar ook universiteitsprofessoren van andere instellingen.”

Volgens Toussaint Kafharire Murhula is het zaak om de koppen bij elkaar te steken en uit te maken welke kennis er moet worden geproduceerd om ‘onze samenlevingen en gemeenschappen te transformeren’.

De organisatoren van het colloquium zijn van mening dat de politieke leiders in Afrika ook moeten inzien dat ze intellectuelen, wetenschappers en kunstenaars nodig hebben om beslissingen te nemen over de levens en de toekomst van de Afrikanen.

© CongoForum, 25.10.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean Ngandu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.