Verplaatsing grenspalen door Oeganda: missie moet klaarheid scheppen (CongoForum)

KINSHASA – De DR Congo en Oeganda zullen samen een missie organiseren om na te gaan of de Oegandezen al of niet grenspalen hebben verplaatst in het oosten van Congo. Dat verklaarde de Congolese minister van Buitenlandse Zaken, Christophe Lutundula, na een ontmoeting met de Oegandese zaakgelastigde in Congo.

Lutundula is fel gekant tegen de mogelijke verplaatsing van grenspalen en wil dat er duidelijkheid komt in deze zaak. De geplande missie moet controleren wat er in werkelijkheid is gebeurd.

Nog voor de missie plaatsvindt, wil Congo interne informatie verzamelen om een beter zicht te krijgen op de situatie. Experts van Buitenlandse en Binnenlandse Zaken worden eerst op pad gestuurd om verkennend onderzoek te doen, meldt Actualité.cd.

Minister Lutundula is ook van plan om de Afrikaanse Unie over deze kwestie aan te spreken. Hij vindt dat de landsgrenzen, een erfenis uit de koloniale periode, moeten worden gerespecteerd en beschouwt dit als een grondbeginsel.

Berichten over verplaatsingen van grenspalen door Oeganda leidden voordien al tot heftige reacties in de sociale media en bij Congolese politici. Parlementslid Juvenal Munubo kaartte de kwestie ook aan in de Nationale Assemblee en eiste uitleg.

Volgens bronnen in Rutshuru (Noord-Kivu) liet Oeganda nieuwe grenspalen plaatsen, drie kilometer ver op Congolees grondgebied. Dat maakte de plaatselijke bevolking ongerust. Die had en heeft al veel te lijden van de M23-rebellen.

© CongoForum, 25.10.23 (db)

Beeld – bron: Kaart DR Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.