Presidentsverkiezingen: Grondwettelijk Hof bekijkt betwistingen (CongoForum)

KINSHASA – Het Grondwettelijk Hof buigt zich vanaf vandaag, 27 oktober, over de kandidaturen voor het Congolese presidentschap. Bij het Hof kwamen in dit dossier twaalf verzoekschriften binnen. Alleen de kandidaturen van Félix Tshisekedi en Moïse Katumbi worden betwist. De andere verzoekschriften slaan op de nationale kiescommissie (CENI), constateert Radio Okapi.

De hoge rechters hebben, na de publicatie van de voorlopige lijsten met presidentskandidaten, zeven dagen de tijd om zich uit te spreken over betwistingen. Op 18 november 2023 wordt normaal gezien de definitieve lijst bekendgemaakt. En op 19 november kan in principe de kiescampagne van start gaan.

Presidentskandidaat Seth Kikuni heeft via zijn advocaat aan het hof gevraagd om de kandidatuur van Tshisekedi ongeldig te verklaren. Volgens Kikuni diende de huidige president zijn kandidatuur ‘onder een valse naam’ in. Bij de presidentsverkiezingen van eind 2018 was Tshisekedi kandidaat onder de naam Tshisekedi Tshilombo Félix. Deze keer gebruikt hij officieel de naam Tshisekedi Tshilombo Félix-Antoine. En dat is volgens Seth Kikuni niet wettelijk in orde.

Junior Tshivuadi en presidentskandidaat Noël Tshiani betwisten de kandidatuur van Katumbi. Tshivuadi vindt dat Moïse Katumbi geen presidentskandidaat mag zijn wegens ‘problemen met zijn nationaliteit, corruptie en illegale transfers van ertsen naar een andere bestemming’. Tshiani, die een zwaar punt maakt van de Congolité, wil dat het Grondwettelijk Hof Katumbi elimineert omdat hij geen echte Congolees zou zijn.

© CongoForum, 27.10.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jeef Ngoy

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.