DR Congo vraagt eerlijke en billijke koolstofmarkt als mechanisme voor duurzaam beheer (CongoForum)

BRAZZAVILLE – De Top van de drie stroomgebieden (bekkens) over biodiversiteit, ecosystemen en wereldwijde tropische bossen werd op 28 oktober in Congo-Brazzaville afgesloten met een toespraak van president Félix Tshisekedi, die opriep tot een aanpassing aan de nieuwe economische vooruitzichten.

Tshisekedi benadrukte volgens Actualité.cd dat landen meer gestructureerde investeringsprogramma’s moeten ontwikkelen, die niet alleen gericht zijn op het exploiteren van hun natuurlijke rijkdommen, maar ook op het versterken van de veerkracht van hun sociaaleconomische systemen in het licht van de klimaatcrisis.

De Congolese president riep op tot een diversificatie van de bronnen voor klimaatfinanciering, met inbegrip van de ontwikkeling van een billijke koolstofmarkt, voor een duurzaam beheer van de drie bekkens van tropische bossen en andere wouden en bossen in de wereld.

Hij benadrukte de strategische rol van de Democratische Republiek Congo in de strijd tegen klimaatverandering, op grond van haar enorme bosbestanden, zoetwaterreserves en opmerkelijke biodiversiteit.

Félix Tshisekedi wees op de ambitie van zijn land om een belangrijke rol te spelen in de wereldwijde ecologische transitie, door de exploitatie van zijn essentiële mijnbouw- en energiebronnen, met name kobalt, coltan, lithium en schone en hernieuwbare energiebronnen.

De DR Congo presenteerde ook haar strategie voor het mobiliseren van passende financiering om haar koolstofvoetafdruk te verminderen en haar bosbouw, landbouw en mijnbouw te moderniseren. De president initieerde hervormingen om het klimaatbeheer te versterken, het ondernemingsklimaat te verbeteren en de koolstofmarkt op een transparante en milieuvriendelijke manier te organiseren.

Tshisekedi pleitte voor een effectieve samenwerking tussen de drie bekkens, die 80% van ’s werelds tropische bossen omvatten en een sleutelrol spelen bij het in evenwicht brengen van de koolstofbalans van de planeet.

Tot slot sprak de president de hoop uit dat de top van Brazzaville een nieuwe start zal betekenen voor een duurzaam bosbeheer, betere sociaaleconomische omstandigheden voor de bevolking en een betere bescherming van de planeet.

© CongoForum, 30.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.