DR Congo telt recordaantal van 6,9 miljoen ontheemden (CongoForum)

KINSHASA – Het aantal ontheemden in de Democratische Republiek Congo heeft volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) een recordaantal van 6,9 miljoen bereikt. Dat is het hoogste aantal ooit.

In oktober 2023 verbleef de overgrote meerderheid van de ontheemden, zo’n 5,6 miljoen (81% van het totaal), in de oostelijke provincies Noord-Kivu, Zuid-Kivu, Ituri en Tanganyika. Conflicten zijn de belangrijkste oorzaak van deze ontheemding. Alleen al in Noord-Kivu zijn tot een miljoen mensen ontheemd geraakt als gevolg van het voortdurende conflict met de door Rwanda gesteunde rebellengroepering “Mouvement du 23 Mars” (M23). Meer dan twee derde van de ontheemden, zo’n 4,8 miljoen, verblijft bij gastgezinnen, bericht Actualité.cd.

Naarmate de veiligheidssituatie, vooral in Noord-Kivu en Ituri, voort verslechtert, neemt het aantal ontheemden toe en groeien de humanitaire noden.

“Het Congolese volk maakt al tientallen jaren een reeks crisissituaties door”, zegt Fabien Sambussy, chef van de IOM-missie in de DR Congo. “De recente escalatie van het conflict heeft in korte tijd meer mensen ontheemd dan ooit tevoren. We moeten dringend hulp bieden aan degenen die dat het meest nodig hebben.”

IOM is actief betrokken bij het beheer van 78 centra, waar meer dan 280.000 ontheemden wonen. Sinds het begin van dit jaar zijn er 3.347 noodonderkomens gebouwd en 7.715 ‘non food’-pakketten met essentiële benodigdheden uitgedeeld. Verder hebben 17.116 mensen hulp gekregen op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Daarnaast versterkt IOM de diensten voor mentale gezondheid en psychosociale ondersteuning voor bewoners van de sites die psychologische problemen hebben.

De organisatie wil in de komende drie maanden nog eens 10.000 huishoudens (50.000 mensen) ondersteunen. Veel mensen hebben echter dringend hulp nodig om in hun basisbehoeften te voorzien.

De activiteiten van IOM in Congo blijven sterk ondergefinancierd: minder dan de helft (37%) van de gevraagde 100 miljoen dollar is tot nu toe ontvangen. Nu het conflict aanhoudt en het geweld toeneemt, wordt Congo geconfronteerd met een van ’s werelds grootste binnenlandse crisissen op het vlak van ontheemden en humanitaire noden.

© CongoForum, 31.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean-Claude Loky

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.