Spelen van de Francofonie: OIF start met controlemissie in delicate omstandigheden (CongoForum)

KINSHASA – De ‘Organisation Internationale de la Francophonie’ (OIF) is maandag begonnen met een auditmissie om het operationele budget van de Spelen van de Francofonie, die van 28 juli tot 6 augustus 2023 in Kinshasa werden gehouden, te onderzoeken. De missie is vooral gericht op het controleren van het operationele budget, dat wordt geschat op ongeveer 20 miljoen euro. Ze wordt geleid door de directeur van het Internationaal Comité van de Spelen van de Francofonie, Zeina Mina.

Deze missie vindt plaats in een delicate context als gevolg van recente verklaringen van de minister van Financiën, Nicolas Kazadi, aldus Actualité.cd. Volgens de minister was het oorspronkelijke budget voor de organisatie van de Spelen, geschat op 48 miljoen dollar, geëxplodeerd naar de astronomische som van 324 miljoen dollar.

Minister Kazadi wees erop dat “het budget voor operaties was gestegen van 12 naar 78 miljoen dollar, terwijl de uitgaven voor infrastructuur waren gestegen van 36 naar 246 miljoen. Bovendien was de voorbereidingsperiode voor deze Spelen uitgerekt van een paar maanden tot ongeveer drie jaar, wat planning- en managementfouten aan het licht bracht.”

De directie van het Comité National des IXes Jeux de la Francophonie (CNJF) reageerde fel op de uitspraken van de minister van Financiën. Volgens het CNJF was minister Kazadi, als lid en vicevoorzitter van de Stuurgroep van de Spelen van La Francophonie, volledig op de hoogte van het budget dat was toegewezen aan de organisatie van de Spelen, dat los stond van het budget voor infrastructuur. Dit budget was opgesteld in samenwerking met het Internationaal Comité voor de Spelen van de Francofonie, goedgekeurd door de Congolese regering via de stuurgroep voor de Spelen, in aanwezigheid van de minister van Financiën, en daarna bekrachtigd door de Permanente Raad van de Francofonie, aldus de directie van de CNJF.

De directie wees erop dat het door de stuurgroep goedgekeurde budget voor de organisatie van de Spelen 66,9 miljoen euro bedroeg, een bedrag dat was gevalideerd door de Organisation Internationale de la Francophonie (OIF). De directie van het CNJF wees er ook op dat het ministerie van Financiën dit bedrag nog niet volledig had betaald, wat resulteerde in onbetaalde schulden.

De directie van het CNJF vermeldde ook dat het beheer van de uitgaven van de CNJF nauwlettend was gevolgd door de Congolese Algemene Inspectie van Financiën (IGF), die hierover verslag had uitgebracht in een gezamenlijke mededeling.

Zij concludeerde dat de verwarring die voortvloeide uit de verklaringen van de minister van Financiën te wijten was aan de verwarring tussen de middelen die waren toegewezen aan de organisatie van de Spelen en de middelen die bestemd waren voor de aanleg van de infrastructuur. Ze benadrukte dat het laatste budgettaire aspect niet onder de verantwoordelijkheid van de CNJF viel, maar eerder onder die van de ministeries van Infrastructuur & Openbare Werken en Financiën, die verantwoordelijk zijn voor de bouw, het herstel en de ontwikkeling van de infrastructuur.

Volgens het CNJF zouden de twee ministeries beter in staat zouden zijn om de som van 324 miljoen dollar uit te leggen.

© CongoForum, 31.10.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Vanessa Kongolo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.