Verkiezingsklimaat: Justicia vraagt om aantal gevangenen vrij te laten (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese vzw Justicia, deel van het middenveld, roept de Congolese overheid op om de politieke situatie te kalmeren door gevangenen vrij te laten die om politieke redenen of wegens een opiniedelict in de cel zitten. Dat signaleert Actualité.cd.

Het Grondwettelijk Hof publiceerde onlangs zijn conclusies over betwistingen rond diverse kandidaturen voor het presidentschap. Moïse Katumbi en Félix Tshisekedi kunnen gewoon kandidaat zijn en blijven.

Justicia ziet de conclusies van de rechters als een nieuwe stap op weg naar vreedzame verkiezingen, wat de spanningen in het land kan verminderen. Nu vraagt de vereniging aan de autoriteiten om gevangenen vrij te laten die werden opgesloten om politieke redenen of op grond van een opiniedelict. Concreet gaat het onder meer om journalist Mike Mukebayi, parlementair Daniel Safu, politicus Jean Marc Kabund, journalist Stanis Bujakera, opposant Salomon Idi Kalonda, ex-gouverneur Richard Muyej en aanhangers van Ensemble pour la République, de partij van Katumbi.

Volgens Justicia is het ook belangrijk om erg waakzaam te blijven en veel aandacht te besteden aan de observatie van de geplande verkiezingen. Dat is belangrijk om transparante verkiezingen te bevorderen en om over objectieve informatie te beschikken wanneer uitslagen worden aangevochten.

© CongoForum, 31.10.23 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van Ichigo121212 via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.