Cartoonisten steunen strijd voor vrijlating journalist Stanis Bujakera (CongoForum)

KINSHASA – Journalist Stanis Bujakera, verbonden aan Actualité.cd, zit nu al meer dan zeven weken lang opgesloten in de gevangenis van Makala in Kinshasa. De aandacht voor zijn situatie verslapt gelukkig niet. Eerder namen journalisten en mensenrechtenverdedigers het al op voor Bujakera. Nu hebben perscartoonisten werk gemaakt om steun te betuigen aan de opgesloten journalist.

“Men wilde één stem doen verstommen maar er staan miljoenen andere stemmen achter hem”, zegt cartoonist Edizon Musavuli, die voor Habari RDC werkt.

Bujakera, die ook voor Jeune Afrique en Reuters werkt, werd op 8 september 2023 aangehouden. Op 13 oktober verscheen hij voor de rechter wegens ‘valsheid in geschrifte’, ‘het verspreiden van valse geruchten’, ‘het doorgeven van verkeerde en met de wet strijdige boodschappen’ enzovoort. Bujakera riskeert tien jaar celstraf. Zijn advocaten zeggen dat de aantijgingen volledig uit de lucht gegrepen zijn.

Cartooning for Peace

De Frans-Burkinese tekenaar Damien Glez, verbonden aan Jeune Afrique, besloot om samen met collega’s iets te doen rond de situatie van Stanis Bujakera. Hij mobiliseerde de leden van het netwerk ‘Cartooning for Peace’. Perscartoonisten reageren wel vaker op schendingen van de mensenrechten. In het geval van Bujakera wilden ze zeker niet achterblijven.

Een stuk of tien cartoonisten zegden al hun medewerking toe. Andere cartoonisten zullen vermoedelijk volgen.

“Het project #FreeStanis is erg interessant voor makers van karikaturen omdat wij de vrijheid van meningsuiting verdedigen. Wij steunen alle collega’s uit de media van wie de rechten worden geschonden”, aldus John Curtis. “Karikaturen zijn een uitstekend middel om ergens voor te pleiten. Je kan er snel complexe boodschappen mee geven en ze voor voor iedereen verstaanbaar.”

Wie gebruikte nu zijn tekenpen voor Stanis Bujakera? Onder meer Damien Glez (Jeune Afrique en andere media), Mykaïa Tramoni-Caparros uit Tunesië, Constant Tonakpa, Main2Dieu (Christian Arnaud Bassole), El Marto, Justin Kasereka, Joël Adotévi (Togo) en de Fransman Rox.

© CongoForum, 31.10.23 (db)

Beeld – bron: Stanis Bujakera, Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.