Wonderproducten: de Kinois zijn er tuk op maar de ervaringen lopen uiteen (CongoForum)

KINSHASA – In de Congolese hoofdstad Kinshasa vind je heel wat liefdes- of wonderdrankjes. “Boma maman”, “Buka mbetu”, “Mutu Rouge Power”, aan producten is er géén gebrek.

Actualité.cd praatte met een aantal consumenten die deze producten kopen. Volgens de verkopers hebben de artikelen allerlei voordelen, waaronder een gunstig effect op het seksuele prestatievermogen.

Ozil Lukengo gebruikte al Mutu Rouge Power en Boma Maman. “Wie dat spul drinkt, krijgt een erectie en alles komt voor elkaar”, klinkt het. “Maar na het vrijen voel je wel de gevolgen: hoofdpijn en duizeligheid. Wij gebruiken die producten om seksueel beter te presteren.”

Handelaar Héritier Ludonago is van mening dat de bewuste producten erg giftige stoffen bevatten. “Ik gebruik ze niet meer”, zegt hij. “Ooit stierf ik bijna na een seksueel stimulerend product, Power, te hebben gebruikt. Het is nog altijd te krijgen op de markt. In dat product zitten erg giftige stoffen, maar dat staat nergens op het etiket. Ik kreeg er bijna cardiovasculaire problemen door. Ik raad af om zulke artikelen te consumeren. Uit geen enkele wetenschappelijke studie blijkt dat ze effecten hebben op het seksuele verlangen. Geef mij maar de moderne geneeskunde.”

“Weer maagd worden”

Sahra Kana werkt als mannequin. En ook zij heeft ervaringen met deze producten. “Op internet las ik getuigenissen van meisjes die vertelden dat deze artikelen werken en helpen om weer maagd te worden. Op een dag ging ik naar de Marché Gambela waar de meest ervaren verkoopsters te vinden zijn. Een vrouw verkocht me daar voor 2.000 Congolese frank een wit poeder dat ik moest aanbrengen op mijn geslachtsorgaan. Ik was er tevreden over. Maar na te hebben gevreeën werd de situatie weer dezelfde als voordien. Mijn menstruatie kreeg een heel vreemde kleur en ik kreeg ook een jeukgevoel. Ik raad meisjes af om dit soort producten te gebruiken. Op termijn kan het mogelijk zelfs leiden tot baarmoederhalskanker. Laten we gewoon de natuur zijn werk doen, dat is belangrijk.”

Joëlle Omba is positiever. “Ik gebruik deze producten alleen om lichte koorts of hoofdpijn te behandelen of om het suikerniveau te verminderen”, vertelt ze. “Ik gebruik al een tijd Makasu en Mondongo. Tot nu toe heb ik geen negatieve effecten gemerkt, het werkt heel goed. Mijn raad is om deze producten geregeld te gebruiken, maar wel met mate.”

“Mijn klanten zijn altijd tevreden”

Bibiche Landu verkoopt haar wonderproducten op de Marché Gambela, en dat al sinds meer dan tien jaar. Haar klanten zijn altijd tevreden, zegt ze. “Ik zit nu al bijna 15 jaar in de verkoop van deze artikelen. Mijn grootmoeder deed dat vroeger al. Ik heb niet genoeg centen om een apotheek te openen en doe liever voort met deze handel. Met mijn dagelijkse werk help ik mensen om hun seksuele verlangen te stimuleren en aandoeningen te behandelen zoals rugpijn, aambeien of zelfs problemen om kinderen te krijgen. Ik neem altijd de tijd om aan de klanten uit te leggen hoe ze iets moeten consumeren zonder te overdrijven.”

Voetballer Jean-Dieu Bisimwa vindt dat je goed moet opletten welke dosissen je consumeert. Hij gebruikt dikwijls Buka Mbetu, Tobola coupé, Ankoro en Mutu Rouge Power. “In mijn ervaringen werken ze goed wanneer je minder zin hebt in seks. Er is wel een probleem van dosering. Er worden niet echt voorzorgen genomen. De mensen die ons deze artikelen verkopen, weten niet precies welke dosis aan te bevelen is.”

© CongoForum, 01.11.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.