Zuid-Kivu: honderden kilometers lopen om een kiezerskaart te vragen (CongoForum)

BUKAVU – Wie in Zuid-Kivu een exemplaar van zijn kiezerskaart wil hebben, moet hiervoor soms honderden kilometers afleggen, constateert Actualité.cd. Sommige kiezers moeten eerst een grote afstand overbruggen om dan soms wel vijf dagen lang te wachten voor een kantoor van de nationale kiescommissie (CENI).

“Wij moeten vanuit Kamanyola zo’n 200 kilometer afleggen om aan onze kiezerskaarten te komen. Maar het is dagen wachten zonder iets te krijgen”, vertelt Shadrack Ntamwira.

Brigitte Akonkwa wijst erop dat het ook nog veel geld kost om aan een exemplaar van de kiezerskaart te geraken, terwijl de bevolking arm is. “Aan een inwoner 20.000 of 30.000 Congolese frank vragen, dat is een probleem voor arme mensen. Bovendien moet je erg vroeg aanschuiven om aan de beurt te kunnen komen. Wie pas rond 9.00u aan het kantoor aankomt, wordt niet meer ingeschreven. Hoe kunnen mensen, die van ver komen, dan hun naam laten inschrijven?”

In de streek van Kalehe is een oplossing gevonden om het verkrijgen van kiezerskaarten te vergemakkelijken. “Bij ons vormen de mensen een groep, en dan trekt één persoon met de dossiers van zijn kameraden naar het kantoor van de CENI”, zegt Delphin Birimbi, een vooraanstaande figuur uit het plaatselijke middenveld.

Vanuit het middenveld wordt de kiescommissie opgeroepen om deze kwestie beter aan te pakken om ervoor te zorgen dat kiezers effectief kunnen stemmen in december.

© CongoForum, 02.11.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Fiston Ngoma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.