Presidentskandidaten Moïse Katumbi, Denis Mukwege en Delly Sesanga beloven persvrijheid te steunen (CongoForum)

KINSHASA – De presidentskandidaten Moïse Katumbi, Denis Mukwege en Delly Sessanga hebben gisteren in Kinshasa hun steun toegezegd aan de persvrijheid in de DR Congo. Hun vertegenwoordigers ondertekenden die belofte ten aanzien van de ngo Reporters zonder Grenzen (RSF) ter gelegenheid van de Werelddag voor het beëindigen van de straffeloosheid voor misdaden tegen journalisten, aldus Radio Okapi.

Katumbi, Mukwege en Sessanga zijn ook van plan om de onafhankelijkheid en professionalisering van de media in de DR Congo te bevorderen. Zij willen de straffeloosheid van degenen die verantwoordelijk zijn voor de moord op journalisten aanpakken door systematisch onderzoeken in te stellen en reeds gestarte onderzoeken naar moorden op journalisten nieuw leven inblazen.

De drie presidentskandidaten zeggen ook geen druk te zullen zetten op journalisten en kanten zich tegen pogingen om hen in diskrediet te brengen en verbale aanvallen door politici.

In het kader van de bijeenkomst eisten professionele mediaorganisaties de vrijlating van journalist Stanis Bujakera, die volgens hen willekeurig is gearresteerd. “Persvrijheid is essentieel voor de democratie. Stanis Bujakera is onschuldig en de aanklachten tegen onze collega zijn uit de lucht gegrepen. De plaats van een journalist is niet in de gevangenis, maar op zijn redactie. We eisen plechtig de onvoorwaardelijke vrijlating van Stanis Bujakera Tshiamala”, beklemtoonde Jean-Marie Kassamba, voorzitter van de Congolese persbond UNPC, afdeling Kinshasa.

© CongoForum, 03.11.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.