Ministerie reageert op onderzoek naar aanbesteding olie- en gasblokken: “Transparant, onpartijdig en concurrentieel” (CongoForum)

KINSHASA – Onderzoeksjournalisten en het persagentschap Reuters hebben donderdag onthuld dat de aanbesteding van olie- en gasblokken in de DR Congo gepaard ging met een schijnbare voorkeursbehandeling en geheime afspraken. Volgens Actualité.cd, dat hun onderzoek kon inkijken, ging één mogelijk gasproject naar het Canadese bedrijf Alfajiri Energy Corporate, hoewel het niet voldeed aan de wettelijke vereisten.

De Congolese regering, die reageert via het ministerie van Brandstoffen, is van mening dat het onderzoek het werk is van “mensen van kwade wil” die de Congolese bevolking willen laten geloven dat het proces, dat door president Félix Tshisekedi in gang is gezet, niet transparant is.

“De minister van Brandstoffen wil het publiek geruststellen dat de aanbesteding van olie- en gasblokken die in juli 2022 door het staatshoofd werd gelanceerd, een van de meest transparante processen is. Bij de lancering heeft minister Didier Budimbu duidelijk gemaakt dat “deze aanbesteding bedoeld is als een openbaar, transparant, onpartijdig en concurrerend proces dat de DR Congo in staat zal stellen win-winpartnerschappen op te zetten in het wederzijds belang van investeerders en de Congolese bevolking”, aldus een verklaring van het bevoegde ministerie.

Het kantoor van Budimbu wijst erop dat president Tshisekedi de hele aanbesteding ziet als een bewijs van zijn wens om natuurlijke rijkdommen te gebruiken voor de ontwikkeling van het land. “We mogen ons niet langer tevreden stellen met het potentieel van de DR Congo, het is aan ons om het te exploiteren”, luidt het.

“De regering is vastbesloten om de olie- en gasvoorraden optimaal te benutten en is niet van plan om te buigen voor de vijanden van de Republiek die denken dat ze het proces in diskrediet kunnen brengen met publicaties die even misleidend als onjuist zijn. Het ministerie overweegt welke juridische stappen genomen moeten worden tegen deze lasterlijke pers”, is te lezen in de reactie van het ministerie.

De zoektocht naar mogelijke exploitanten kwam er na besprekingen op diverse ministerraden in 2022. Congo wil op een soevereine manier de natuurlijke rijkdommen aanspreken om het land te ontwikkelen, aldus de regering.

De Congolese autoriteiten denken dat olie en gas op termijn misschien wel voor 40% kunnen bijdragen tot de nationale begroting. Momenteel is dat naar schatting 6%.

© CongoForum, 03.11.23 (rk)

Beeld – bron: Budimbu, Présidence RDC/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.