Oost-Congo: Basilwanga krijgt bosconcessie van ruim 6.000 hectare om lokale ontwikkeling te bevorderen (CongoForum)

BWENI – Het ‘groupement’ Basilwanga, in de streek van Kailo in het oosten van de Democratische Republiek Congo, kreeg onlangs een bosconcessie toegewezen ter grootte van 6.123 hectare. De beslissing werd genomen op bevel van de gouverneur van de provincie en is bedoeld om de ontwikkeling van de lokale gemeenschappen te bevorderen, schrijft Actualité.cd.

Tijdens een officiële ceremonie moedigde Armand Asumani Nyanga, adviseur van de gouverneur, de begunstigden aan om het land op duurzame wijze te exploiteren, met inachtneming van de nationale wetten en regels op het gebied van bosbouw. Hij benadrukte het belang van het behoud van de integriteit van het gebied en het verantwoord beheer van de concessie.

Asumani Nyanga sprak zijn dank uit aan de gouverneur van de provincie Maniema, Afani Idrisa Mangala, voor zijn steun en betrokkenheid bij de operatie. De bosconcessie is een cruciale stap voor de ontwikkeling van de lokale gemeenschap die nieuwe economische kansen creëert en tegelijkertijd het milieu beter beschermt.

De inwoners van de dorpen Bweni en Kinungu, die profiteren van de bosconcessie, waren zeer verheugd over de inzet van de provinciale autoriteiten en hun partners, in het bijzonder het Duitse Ontwikkelingsagentschap GIZ. Ze beloofden om de bossen op een duurzame manier te beheren, door landbouwpraktijken te bevorderen die het ecosysteem respecteren en herbebossing aan te moedigen.

Naast de potentiële economische voordelen ziet de lokale bevolking deze concessie als een kans om ondervoeding te bestrijden en het ecosysteem te beschermen. Duurzame landbouw zal namelijk helpen om de voedselzekerheid te vergroten en de natuurlijke hulpbronnen van de regio te behouden.

De toekenning van deze bosconcessie is een belangrijke stap in de richting van duurzame ontwikkeling en het welzijn van de lokale gemeenschappen in het oosten van Congo. Dankzij de samenwerking tussen de provinciale autoriteiten, internationale partners en de lokale bevolking wordt gehoopt dat dit initiatief de weg vrijmaakt voor een veelbelovende toekomst voor de bevolking van Basilwanga en het omliggende gebied.

De provincie Maniema heeft 15 bosconcessies toegewezen aan lokale gemeenschappen, waarvan er al 14 zijn toegekend en één in behandeling is, voor een totale oppervlakte van 489.005 hectare. Op nationaal niveau heeft de DR Congo in totaal 211 bosconcessies toegewezen aan lokale gemeenschappen, waarvan er 160 al zijn toegekend en 51 momenteel in behandeling zijn. Deze concessies hebben een totale oppervlakte van 3.829.834 hectare.

© CongoForum, 06.11.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.