Operatie Springbok: Monusco en FARDC bundelen krachten om Goma en Saké te beschermen (CongoForum)

GOMA – Monusco, de vredesmacht van de VN in Congo en het Congolese leger (FARDC) hebben samen operatie ‘Springbok’ gelanceerd in Noord-Kivu. Het doel van deze operatie is om de opmars van de rebellen van M23 naar de steden Saké en Goma een halt toe te roepen. Dat melden diverse media.

De commandant van de Monusco-strijdkrachten, Octavio Rodrigues de Miranda, legde aan Actualité.cd uit dat het hoofddoel van deze operatie de bescherming van Goma en Saké is. Als eerste stap is besloten om een stevige verdedigingslinie op te zetten voor beide steden.

“Voorlopig is dit een defensieve aanpak, maar als illegale groepen Saké of Goma proberen aan te vallen, zullen we van een defensieve naar een offensieve benadering overgaan. Voordat we overgaan tot een offensieve aanpak, worden andere maatregelen overwogen, waaronder politieke en diplomatieke, om dit probleem vreedzaam op te lossen”, klinkt het.

Het Congolese leger is van mening dat de beslissing van Monusco belangrijk en weloverwogen is. Daar wil men de gezamenlijke operaties een kans geven.

De aankondiging komt na hernieuwde confrontaties tussen de M23/RDF (23 maart Beweging/Rwanda Defense Force) en de FARDC in de streek van Kibumba, op zo’n twintig kilometer van Goma in Nyiragongo. Lokale autoriteiten zeiden dat het leger vergeldingsmaatregelen had genomen na nieuwe aanvallen van rebellen, die explosieven hadden gebruikt tegen stellingen van de FARDC in Kanyamahoro.

Opmerkelijk is wel dat de Congolese regering eigenlijk wil dat de Verenigde Naties haar vredesmacht versneld terugtrekt uit het land. Ook troepen van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC) zouden moeten verdwijnen.

Door het recente geweld gingen nog meer mensen hun huizen verlaten. Ondertussen is er al sprake van bijna 5,3 miljoen ontheemden, met name in de provincies Noord-Kivu, Zuid-Kivu en Ituri.

© CongoForum, 06.11.23 (rk)

Beeld – bron: FARDC-soldaten/Radio Okapi/Ministerie van Defensie DR Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.