Congolese oppositie: aftastende gesprekken in Zuid-Afrika (CongoForum)

KINSHASA – Over minder dan twee weken zal de kiescampagne in de DR Congo van start gaan. Het is nu afwachten of de oppositie al dan niet één gemeenschappelijke presidentskandidaat naar voren zal willen schuiven, aldus Congolese media.

Volgens het blad Jeune Afrique zou de oppositie begin volgende week aftastende gesprekken voeren met het oog op de nakende verkiezingen, dit onder de hoede van een Zuid-Afrikaanse ngo. Bedoeling is om te zoeken naar ‘mogelijkheden om samen te werken’. In dat verband is het niet uitgesloten dat er wordt gezocht naar één gemeenschappelijke presidentskandidaat en een gemeenschappelijk verkiezingsplatform.

In een eerste fase zal elke benaderde presidentskandidaat twee afgevaardigden sturen naar Zuid-Afrika, voor een dialoog. Er wordt uitgekeken naar vertegenwoordigers van Martin Fayulu, Moïse Katumbi, Delly Sesanga, Denis Mukwege en Matata Ponyo Mapon.

Onlangs publiceerde de nationale kiescommissie (CENI) de definitieve lijst met de namen van de presidentskandidaten.

President Félix Tshisekedi kan rekenen op de steun van Jean-Pierre Bemba, Vital Kamerhe en Bahati Lukwebo. De oppositie is nog altijd verdeeld.

© CongoForum, 07.11.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.