EU roept op tot de-escalatie na hernieuwde gevechten tussen leger en M23 in Oost-Congo (CongoForum)

BRUSSEL – De gevechten tussen de strijdkrachten van de Democratische Republiek Congo (FARDC) en de M23-rebellen zijn opnieuw in alle hevigheid losgebarsten. Het conflict speelt zich af in de gebieden Rutshuru en Nyiragongo, in het oosten van Congo. De Europese Unie is bezorgd over deze hernieuwde spanningen en roept op tot de-escalatie.

“Nu de spanningen in het oosten van Congo opnieuw oplopen, roept de EU alle partijen op tot de-escalatie. De Unie herhaalt haar gehechtheid aan een diplomatieke oplossing, alsook aan de volledige uitvoering van de afspraken die zijn gemaakt in het kader van de processen van Nairobi en Luanda”, aldus Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid.

Deze oproep van de EU komt na een telefoongesprek, maandag, tussen de Rwandese president Paul Kagame en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken over “de verslechterende veiligheidssituatie in het oosten van de Democratische Republiek Congo, evenals over de noodzaak van een de-escalatie van de vijandelijkheden en de nood aan een politieke oplossing van het conflict”. Volgens verschillende rapporten, waaronder die van de Groep van VN-Deskundigen, wordt M23 gesteund door het regime in Kigali.

Sinds maart was er een staakt-het-vuren van kracht, in overeenstemming met de aanbevelingen van de staatshoofden uit de regio. Sinds vorige week wordt er echter weer intensief gevochten, op ongeveer twintig kilometer ten noorden van Goma, in de zones Kibumba en Buhumba, aan de grens met Rwanda. Daarnaast vinden er ook gevechten plaats in het hart van Virungapark. Het leger en M23 ontkennen echter allebei enige verantwoordelijkheid voor de schending van dat staakt-het-vuren en beschuldigen elkaar.

Maandag werd de middenspanningslijn tussen de elektriciteitscentrale van Matebe (Rutshuru) en Goma (via het Nyiragongo-gebied) geraakt door explosieven van de rebellen. Het gevolg was een black-out in een groot deel van de stad Goma. Uiteindelijk kon de elektriciteit dinsdag “tijdelijk’ hersteld worden.

© CongoForum, 08.11.23 (cvl)

Beeld – bron: (illustratief)/Justin Kabumba, Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.