Moord op Okende: familie legt in België klacht neer tegen Christian Ndaywel (CongoForum)

BRUSSEL – De familie Okende heeft een klacht ingediend tegen generaal-majoor Christian Ndaywel, de chef van de Congolese militaire inlichtingendienst. Dat gebeurde in Brussel. De familie laat zich vertegenwoordigen door de Belgische advocaat Alexis Deswaef. Er wordt voor een procedure in België gekozen omdat Christian Ndaywel de Belgische nationaliteit heeft.

“Ik heb het nagekeken en Ndaywel is nog altijd Belg”, verklaarde Alexis Deswaef. “Ook als hij vandaag aan de Belgische nationaliteit verzaakt, zal hij hier nog altijd kunnen worden berecht want er wordt gekeken naar het moment van de feiten. Een uitlevering aan België behoort tot de mogelijkheden.”

Deswaef verwijst naar een nota van de Congolese nationale inlichtingendienst (ANR) waarin zou te lezen zijn dat de dienst van Ndaywel een rol speelde bij de moord op de Congolese opposant Cherubin Okende, bericht Actualité.cd. Volgens de nota van de ANR zou de militaire inlichtingendienst, de vroegere DEMIAP, betrokken zijn geweest bij de ontvoering en foltering van Okende.

De Congolese autoriteiten houden vol dat de nota vals is. Zij lieten in dit verband journalist Stanis Bujakera aanhouden en opsluiten. Bujakera zit nog altijd vast.

Salomon Kalonda

Alexis Deswaef merkt op dat de militaire inlichtingendienst al vaker is gelinkt aan het ontvoeren en vervolgen van politieke opposanten in de DR Congo. Deze dienst arresteerde op 30 mei 2023 opposant Salomon Kalonda op de luchthaven in Kinshasa.

Cherubin Okende werd op 13 juli 2023 om het leven gebracht in Kinshasa. Maar het onderzoek naar deze moord schiet niet echt op. Op 3 augustus werd een lijkschouwing uitgevoerd in samenwerking met Belgische en Zuid-Afrikaanse experts en medewerkers van de VN-vredesmacht (Monusco). Familieleden van Okende waren hierbij ook aanwezig.

Het is nog altijd wachten op de bevindingen van het onderzoek. De onderzoekers hebben nog altijd niet uitgelegd in welke omstandigheden Okende is vermoord. Het lichaam van de opposant ligt nog altijd in het mortuarium.

In juli werd het levenloze lichaam van Okende aangetroffen in zijn voertuig, op de Avenue Poids-Lourd in Kinshasa (Gombe). Het lichaam was doorzeefd met kogels.

© CongoForum, 09.11.23 (db)

Beeld – bron: Cherubin Okende, ministère des Transports/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.