Beni: aanval door ADF-rebellen in Watalinga, aantal doden loopt nog op (CongoForum)

BENI – Strijders van de Allied Democratic Forces (ADF) hebben in de nacht van zondag op maandag een bloedbad aangericht in het dorp Kitsanga, in het hoofddistrict Watalinga (streek van Beni). Het aantal doden is ondertussen opgelopen door de ontdekking van nog meer lichamen in het dorp Kitsanga en omgeving. De autoriteiten zeggen nu dat minstens 33 mensen werden gedood of onthoofd.

Volgens de chef van het ‘groupement’ Bahumu, waar de moorden plaatsvonden, werden 23 slachtoffers meteen begraven, terwijl zes mensen gegijzeld werden om te helpen bij het vervoeren van de gestolen goederen, waarna ook zij geëxecuteerd werden. Deze cijfers zijn echter nog voorlopig.

“Voorlopig hebben we 33 doden geteld, onder wie een legerkapitein. 23 lichamen zijn begraven in Kitsanga, maar de lichamen van de drie vissers die gedood werden in de buurt van de Semuliki-rivier bevinden zich nog steeds op de plaats van de tragedie. Daar moeten we nog de zes lichamen van de meegenomen gijzelaars bijtellen. Zij werden door de rebellen geëxecuteerd in het Virungapark en hun lijken liggen nog altijd in het park. Bovendien zijn er ook nog 2 kinderen verdronken in de Lamiya-rivier toen ze probeerden te vluchten voor de schietpartij. Ze wilden de rivier oversteken om te vluchten naar Oeganda”, zegt Samson Simana, chef van Bahumu.

Het Rode Kruis bevestigt op zijn beurt te hebben geholpen bij het begraven van 23 lichamen, zonder rekening te houden met het lichaam van een militair, dat naar een andere locatie werd gebracht. “We hebben 23 lichamen begraven. Daarnaast werd het lichaam van de soldaat door zijn metgezellen meegenomen in de richting van Kamango. Alle lichamen werden begraven in lijkzakken. We kwamen aan in het dorp toen de inwoners de graven al hadden gegraven waar we de lichamen van hun familieleden in zouden leggen. Ze werden dus niet in een massagraf begraven”, vertelt Kambale Bakiso Richard, één van de Rode Kruis-medewerkers in Watalinga.

© CongoForum, 14.11.23 (cvl)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.