IGF levert rapport af over stevig financieel gesjoemel bij Gécamines (CongoForum)

KINSHASA – De Algemene Inspectie van Financiën (IGF) heeft haar rapport over de verduistering van meer dan 10 miljoen dollar bij het staatsbedrijf Gécamines bezorgd aan de minister van Portefeuille, Adèle Kahinda. Inspecteurs van de IGF verhoorden diverse leden van de raad van bestuur van Gécamines.

Minister Kahinda moet nu uitmaken wat er in deze zaak te doen is. Het grootschalige gesjoemel leidde tot veel boosheid bij de bevolking, zeker in Lubumbashi.

Volgens insiders speelde de raad van bestuur van Gécamines het klaar om meer dan 10 miljoen dollar in verkeerde zakken te laten verdwijnen, en dat terwijl het bedrijf wel andere katten te geselen heeft. Het middenveld verwacht nu dat de minister bewarende maatregelen treft, ook om te voorkomen dat ze de sjoemelaars in de kaart zou spelen.

De miljoenen dollars kwamen terecht op rekeningen van belangrijke figuren, kaderleden en consultants van Gécamines. De IGF verhoorde een aantal personen om de feiten boven water te krijgen.

Het gaat om geld van SMICO, een filiaal van Gécamines. 27 personen zouden in de prijzen zijn gevallen bij het ‘verdelen’ van deze centen.

© CongoForum, 17.11.23 (db)

Beeld – bron: Adèle Kahinda, minister van Portefeuille, Présidence/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.