M23-rebellen veroveren stad Mweso in Noord-Kivu (CongoForum)

GOMA – Terwijl de verkiezingscampagne volop aan de gang is, zetten de rebellen van M23 hun opmars in het oosten van het land verder. In een mededeling van donderdag liet de gewapende groepering weten dat ze nu de stad Mweso (Noord-Kivu) in handen hebben. Mweso is een stad op amper honderd kilometer van Goma, de hoofdplaats van Noord-Kivu.

Volgens berichten uit het middenveld in Masisi was de stad Mweso donderdag 23 november vrijwel verlaten. Duizenden inwoners en ontheemden waren op de vlucht gegaan in de nacht van woensdag op donderdag, na botsingen met zelfverdedigingsgroepen, de Wazalendo.

De val van Mweso duidt op een nieuwe stap van M23, aldus Radio France Internationale. Ze maakt het voor de rebellen mogelijk om een van de twee toegangen af te knippen van Goma naar het noorden van de provincie. De rebellenbeweging heeft ook een stap zuidwaarts gezet. Ze staat nu op zo’n 15 kilometer van Saké, aan de oevers van het Kivumeer.

Volgens een waarnemer zou M23, met de val van beide steden, het verkeer richting Goma controleren. En daarmee de bevoorrading van de provinciehoofdplaats kunnen verhinderen, in het bijzonder het transport van verse producten die afkomstig zijn van het grondgebied van Masisi.

© CongoForum, 24.11.23 (PVb)

Beeld – bron: EAC-militairen, (Radio Okapi)/Justin Kabumba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.