Denis Mukwege hoopt op ‘democratische revolutie’ in Congo (CongoForum)

KINSHASA – Presidentskandidaat Denis Mukwege pleit voor een ‘democratische revolutie’. Deze winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede hoopt de mentaliteit in zijn land genoeg te kunnen veranderen om Congo te transformeren.

Denis Mukwege werd in 1955 geboren in Bukavu (Zuid-Kivu). Hij zat op de lagere en middelbare school in Bukavu, toen die stad nog de hoofdplaats van de hele Kivu was.

Mukwege studeerde af aan de medische faculteit in Bujumbura (Burundi) als arts en specialiseerde zich nadien in het Franse Angers. Na zijn studies in Frankrijk keerde hij in 1989 terug naar Zaïre (nu Congo), waar hij gynaecoloog werd in het ziekenhuis van Lemera. Hij werd zelfs directeur van het ziekenhuis maar werd in 1996 verjaagd door de strijders de AFDL. In 1999 stichtte hij het ziekenhuis van Panzi in Bukavu, waar hij nu de leiding heeft.

Dr. Mukwege werd internationaal bekend door zijn werk met vrouwen die het slachtoffer waren van seksueel geweld of die te kampen hebben met ernstige gynaecologische problemen. In 2009 richtte hij de Panzi-stichting op om de vrouwen beter te kunnen opvolgen en hen te steunen bij hun terugkeer naar de samenleving. In Panzi krijgen de patiënten op diverse gebieden een behandeling en begeleiding.

Mukwege heeft overigens ook een medisch diploma van de ULB-universiteit in Brussel. In 2015 doctoreerde hij aan de ULB. Hij kreeg ook eredoctoraten van diverse universiteiten. Op 10 december 2018 ontving Denis Mukwege de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn strijd tegen verkrachtingen als oorlogswapen.

Als presidentskandidaat focust Denis Mukwege op de internationale doelstellingen rond duurzame ontwikkeling. Zijn ideeën gaan over de strijd tegen armoede, de strijd tegen de honger, gezondheid & welzijn, onderwijs, de gelijkheid van man en vrouw, proper water, schone en goedkope energie, waardig werk & economische groei, industrie & infrastructuur, de strijd tegen ongelijkheid, vrede-justitie-instellingen en het creëren van partnerschappen.

© CongoForum, 30.11.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Rachel Kiese

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.