Verkiezingscampagne: vrouwelijke kandidaten ondervinden moeilijkheden om kiezers te bereiken en te overtuigen (CongoForum)

KINSHASA – De verkiezingscampagne in de DR Congo is officieel van start gegaan op 19 november 2023. Een korte tijd later hebben de vrouwelijke parlementskandidaten moeite om het veld in te gaan om met hun kiezers te praten door een gebrek aan financiële middelen. Sommigen vinden het volgens Actualité.cd moeilijk om hun actieplan op te leggen en het vertrouwen van de kiezers te winnen, terwijl anderen sceptisch zijn over de organisatie van de verkiezingen binnen de deadline.

“De verkiezingscampagne is timide van start gegaan. Het is minder bewogen dan in 2018. Er is niet genoeg sprake van een verkiezingssfeer. Ter plaatse zijn er meer ministers in functie die campagne voeren dan de nieuwe kandidaten, die zeggen dat ze wachten op de nodige fondsen van hun partijen of politieke groeperingen om de campagne officieel te lanceren. Anderen hebben zelfs WhatsApp-groepen aangemaakt die ze gebruiken om hun visie met de kiezers te communiceren. We hebben een ernstig logistiek probleem, maar we doen het met wat we hebben,” zegt Nahomie Mbangu, lid van Bernard Kayumba’s politieke partij Paneco en kandidaat voor provinciaal afgevaardigde in de gemeente Kimbanseke en nationaal afgevaardigde in het kiesdistrict Tshangu.

Ze vervolgt: “De mensen eisen meer verbeteringen in hun levensomstandigheden. Ze praten meer over sociale kwesties en veiligheid. Om deze uitdaging aan te gaan, hebben we een document beschikbaar gesteld aan onze kiezers. Het is een document dat een overzicht geeft van het kiesdistrict Tshangu, de belangrijkste problemen en uitdagingen en de oplossingen die we in twee categorieën hebben verdeeld: wetsvoorstellen en lobbyen bij politieke en bestuurlijke besluitvormers”.

Constance Mbalabu, nationaal en provinciaal kandidaat voor de gemeente Makala in het kiesdistrict Funa en lid van de politieke beweging Alternative citoyenne van Floribert Anzuluni, merkt op dat kiezers het moeilijk vinden om de toespraken van kandidaten te vertrouwen: “Veel kandidaten hebben niet genoeg geld om campagne te voeren. Kiezers zijn verbijsterd door het grote aantal mensen dat om hun stem vraagt en ze geloven niet dat hun dagelijks leven snel zal verbeteren. Ze geloven dat degenen op wie ze in 2018 hebben gestemd niet in staat waren om het beter te doen. En ze hebben geen garantie dat degenen op wie ze deze keer zullen stemmen beter zullen zijn. Met hun onzekere banen en verlies van koopkracht willen ze dat de situatie verandert. Ze staan open voor mijn politieke aanbod.”

Ondanks de start van de verkiezingscampagne heeft Eko Anta Mireille, lid van Denis Mukwege’s Alliance des Congolais pour la Refondation de la Nation en nationaal plaatsvervangend kandidaat in het kiesdistrict Lukunga, er helemaal geen vertrouwen in dat de verkiezingen op tijd zullen plaatsvinden: “Verschillende politieke groeperingen hebben geen campagnegeld aan kandidaten gegeven uit angst dit onnodig uit te geven, aangezien alles erop wijst dat er op 20 december geen verkiezingen zullen zijn. Nu de campagne is begonnen, doen we ons best om naar buiten te gaan en onze kiezers te ontmoeten, en we merken dat het publiek geen beloften of oude cijfers wil. Ik heb het geluk dat ik nieuw ben in de strijd, en nog jong ook. Om ze te bereiken, gaan we van deur tot deur. Zo krijgen we echt de kans om met ze te praten en ze te overtuigen van ons politieke aanbod.”

Mélanie Yombo, kandidaat voor de provinciale afvaardiging in de gemeente Selembao en lid van Sylvain Mutombo’s politieke partij Rassemblement des Démocrates Tshisekedistes (RDT), onthult dat kandidaten niet in staat zijn om kiezers te bereiken vanwege het gebrek aan veiligheid in bepaalde delen van de stad: “We hebben soms te maken met de Kuluna (straatcriminelen), en dan zijn er nog de financiële problemen. Dit betekent dat we niet dicht bij onze basis kunnen komen om broederlijk te delen. We weten niet hoe we met sommige van onze bases moeten communiceren vanwege de onveiligheid. Daarom zijn we een telecampagne gestart om al onze kiezers in staat te stellen hun zorgen met ons te delen.

De verkiezingscampagne voor de presidentskandidaten loopt van 19 november tot 19 december 2023. De campagne voor gemeenteraadsleden loopt van 4 tot 19 december 2023 en de presidents-, parlements- en gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 20 december.

De beëdiging van de gekozen president vindt plaats op 20 januari 2024, volgens het tijdschema van de nationale kiescommissie CENI.

© CongoForum, 01.12.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Cynthia Bashizi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.