Kinshasa: politie ontmantelt netwerk fabrikanten van valse kieskaarten (CongoForum)

KINSHASA – Na een klacht van de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie (CENI) heeft de politie in Kinshasa een netwerk van makers van valse stempassen gearresteerd. De daders waren een burger die als tijdelijk medewerker voor CENI werkte en drie politieagenten. De informatie werd op dinsdag 28 november vrijgegeven door de communicatie-eenheid van CENI, berichten MCP en Congolese media.

De volgende personen werden gearresteerd: hoofdbrigadier Nzuzi Kinzunga Djoly, Séraphin Muanda Muangala en Gloire Mbala Luyeye, alle drie politieagenten, en een burger met de naam Papy Niati Mpolo, die computerspecialist is.

De modus operandi van deze personen is als volgt:

  1. De drie hierboven genoemde politieagenten, die tegelijkertijd met Papy Niati Mpolo werden gearresteerd, traden op als tussenpersonen die verantwoordelijk waren voor het vinden van aanvragers van nieuwe of dubbele kieskaarten.
  2. Zodra zij ter plaatse kwamen om hetzij een duplicaat van een kiezerskaart aan te vragen, hetzij personen die niet waren ingeschreven tijdens de identificatie en inschrijving van kiezers die er een wensten te verkrijgen, namen voornoemde politiefunctionarissen het verzoek van de aanvrager in behandeling.
  3. Van de geldbedragen die van hun slachtoffers werden geëist, ontving Papy Niati Mpolo, het brein van de bende, 10.000 Congolese frank
  4. Zodra het verzoek was geregistreerd door enkele personen van het netwerk, waaronder een aantal politieagenten, heeft Papy Niati Mpolo de vervalste kaart de volgende dag afgeleverd in de lokalen van de ‘Antenne’, waarbij hij de illusie heeft gewekt dat het om een echt document ging dat door het CENI was gewaarmerkt.
  5. Deze criminelen hebben de aanvragers met hun mobiele telefoon gefotografeerd met vermelding van hun identiteit, die zij onmiddellijk naar Papy Niati Mpolo hebben gestuurd, die zo over al het nodige materiaal beschikte om deze valse kaarten te vervaardigen. De apparatuur die deze vervalsers gebruikten bestond uit drie printers die CENI in 2017 gebruikte, en een computer waarbij een model van de stempas ontworpen en voorgeïnstalleerd was. De leider veranderde alleen de gegevens, waardoor de valse kiezerskaarten in een mum van tijd werden geproduceerd.

Het verkiezingscentrum wijst erop dat alle kiezers met deze vervalste kaarten, die zijn geproduceerd met de middelen die tot hun beschikking staan, niet kunnen stemmen op 20 december.

© CongoForum, 01.12.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Babel Mpongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.