Yangambi: circa 30 begeleiders kregen opleiding over verbeterde landbouwtechnieken (CongoForum)

KISANGANI – Aan de Champ Ecole Paysan (CEP) zijn onlangs circa 30 begeleiders van de gemeenschap afgestudeerd in verbeterde landbouwtechnieken die toe te passen zijn in de streek van Yangambi (provincie Tshopo). Dat meldt Radio Okapi.

De zes weken durende opleiding werd ondersteund door het Internationaal Centrum voor Onderzoek in Agrobosbouw (CIFOR-ICRAF) en gefinancierd door de Europese Unie, als onderdeel van een project.

De deelnemers leerden ook hoe ze de bodem kunnen verbeteren en ziekten en insecten kunnen bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen. Tijdens de training leerden ze ook specifieke technieken voor het verbouwen van gewassen zoals tomaten, paprika’s, kool, maïs en soja. De productie van compost voor bodembemesting en de vermindering van landbouwafval maakten ook deel uit van het aanbod.

Op hun beurt zullen de afgestudeerden deze landbouwpraktijken doorgeven aan anderen in hun gemeenschappen.

Tot nu toe hebben de deelnemers 1.238 kg tomaten, 127 kg paprika’s en 417 kg kool kunnen oogsten, terwijl ze nog wachten tot de maïs, soja en bonen rijp zijn.

Op basis van deze ervaring nodigt CIFOR-ICRAF (Center for International Forestry Research and World Agroforestry) de laureaten uit om aan de slag te gaan, zodat de markt weldra kan worden voorzien van een overvloed aan landbouwproducten van de CEP.

Na de presentatie van de laureaten sprak de provinciale minister van Landbouw van Tshopo zijn verbazing uit. Patrick Valencio Asumani ziet het CEP-initiatief als een vitale stap die ervoor zal zorgen dat de provincie Tshopo weer de graanschuur van het land kan worden.

© CongoForum, 04.12.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Paul Matendo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.