Noord-Kivu: terugtrekking eerste contingent EAC-soldaten uit Goma (CongoForum)

GOMA – Het eerste Keniaanse contingent van meer dan 100 EAC-soldaten (East African Community) heeft zondagochtend de stad Goma (Noord-Kivu) verlaten, met bestemming Nairobi. De terugtrekking volgt op het besluit van de Congolese regering om het mandaat van deze subregionale troepenmacht, die beschuldigd werd van een gebrek aan efficiëntie, niet te verlengen.

Volgens lokale bronnen van Radio Okapi verlieten de soldaten de DR Congo in de vroege uren van zondagochtend via de internationale luchthaven van Goma. Ze waren sinds een jaar op missie in de DR Congo met als doel de door de M23-rebellen veroverde gebieden te bezetten.

De Congolese regering beschuldigde de bevolking ervan samen te werken met de rebellen en had aan de regionale troepenmacht tot 8 december de tijd gegeven om het Congolese grondgebied te verlaten.

Voor het begin van de terugtrekking werd het contingent bezocht door de chef van de defensiemacht van het Keniaanse leger, generaal Francis Ogolla. Hij feliciteerde de troepen van de regionale troepenmacht met het werk dat ze sinds hun inzet in het oosten van de DR Congo hadden verricht. De generaal bezocht ook het Keniaanse contingent in Goma en de basissen Kibati en Kibumba in Nyiragongo, ten noorden van Goma.

Radio Okapi gaf geen details over de tactieken die werden gebruikt om de troepen van deze macht – Kenianen, Oegandezen en Burundezen – veilig te stellen.

Voor John Banyene, voorzitter van het middenveld in Noord-Kivu, was het tijd dat deze troepenmacht Congo zou verlaten. Hij zegt dat in de praktijk alleen het Burundese contingent aan de kant van de Congolese bevolking stond.

© CongoForum, 04.12.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Justin Kabumba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.