Maniema: meer dan 29.000 gevallen van geweld tegen vrouwen en jonge meisjes (CongoForum)

KINDU – In de loop van dit jaar zijn in Maniema al meer dan 29.000 gevallen van geweld tegen vrouwen en jonge meisjes gemeld. Dat zegt de provinciale afdeling van Familie en Kind in Maniema. Het cijfer werd meegedeeld door afdelingschef Régine Kapunga op een bijeenkomst naar aanleiding van 16 dagen activiteiten rond het geweld tegen vrouwen en meisjes.

“Meer dan 29.000 gevallen van geweld tegen vrouwen en jonge meisjes werden tussen januari en oktober 2923 geregistreerd door onze afdeling en haar partners”, verklaarde mevrouw Kapunga. Zij preciseerde dat de feiten, die allerlei vormen aannamen, in hoofdzaak slachtoffers maakten bij vrouwen en jonge meisjes in rurale of semi-rurale gebieden. “Seksueel geweld, fysiek geweld en economisch geweld zijn de meest voorkomende gevallen”, aldus Kapunga.

De ambtenaar riep de provinciale autoriteiten op om het Huis van de Vrouw in Maniema te ondersteunen in zijn strijd tegen deze feiten. Zij riep de vrouwen op om massaal te stemmen voor vrouwelijke kandidaten bij de verkiezingen van 2023.

Groeiend fenomeen

Het fenomeen van het geweld tegen meisjes en vrouwen groeit want in 2022 waren er ‘maar’ 22.000 gevallen, aldus Actualité.cd. De uitbreiding wijst op een verontrustende evolutie.

De oorzaken van de problemen zijn uiteenlopend maar vaak is er een verband met sociaaleconomische, culturele en juridische elementen. Vrouwen en jonge meisjes zijn dikwijls het doelwit omdat ze kwetsbaar en economisch afhankelijk zijn en een lagere sociale status hebben.

© CongoForum, 05.12.23 (PVb)

Beeld – bron: Radio Okapi/Guillaine Kasasya

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.