Café Dodo, icoon van het Congolese educatieve lied, is niet meer (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese zanger, gitarist, songwriter, artiest, ‘griot’ en moralist Corneille Massamba Makela, beter bekend onder het pseudoniem Café Dodo, is op 67-jarige leeftijd overleden. Dertig jaar van zijn leven heeft hij aan zijn muziek gewijd, en met succes. Het nieuws van zijn overlijden op zaterdag 25 november bedroeft de Congolese muzikale en culturele wereld dan ook ten zeerste. Niet alleen wegens zijn briljante carrière, maar ook wegens de omstandigheden van zijn dood.

Café Dodo was een meester in educatieve kinderliedjes en bereikte zijn hoogtepunt in de jaren negentig, weet Actualité.cdf. Ruim tien jaar lang kon hij zijn brood verdienen met die educatieve liedjes, ondanks veranderingen in de muziekwereld en een langdurige ziekte die natuurlijk ook een impact had op zijn carrière.

Uiteindelijk raakte Café Dodo steeds meer in de vergetelheid. Ook ging zijn gezondheid steeds meer achteruit. In juni 2023 vroeg de kunstenaar daarom om hulp aan de minister van Cultuur, Kunst en Erfgoed en die van Volksgezondheid, Hygiëne en Preventie. Hij had dringend nood aan medische verzorging in de Ngaliema-kliniek in Kinshasa. Afgelopen zaterdag liep het verkeerd af. En zo moesten de Congolezen afscheid nemen van een man die de kindertijd van zovelen had opgefleurd.

De liedjes van Café Dodo handelden over een hele reeks verschillende thema’s en kwamen vaak in scholen aan bod. Veel Congolese volwassenen hebben hun kindertijd gespendeerd met muziek van Café Dodo; daarom wordt Café Dodo niet enkel gezien als muzikant, maar ook als een opvoeder van de massa. Titels als “Lokoso” en “A, b, c, Yekola ko tanga” staan in het geheugen van een generatie gegrift.

Een van zijn meest gedenkwaardige optredens vond plaats op het Francofolies-festival in Kinshasa in 2015, waar Café Dodo de kinderen tijdens het juniorgedeelte van het festival kon bekoren en betoveren. Het Festival was deel van een campagne om kinderen naar school te krijgen. Café Dodo trad op naast artiesten als Lexxus Légal, Fabregas, Papa Wemba en Fiston Sai-Sai.

“De kunstenaar sterft nooit”, zeggen ze. De man mag dan overleden zijn, hij laat een opmerkelijke muzikale erfenis achter, vol educatieve kinderliedjes die bewaard moeten blijven en oordeelkundig moeten worden gebruikt voor toekomstige generaties. Met vindingrijkheid, een zijdezachte stem en een gitaar, wist hij passie en kennis over te brengen op de allerkleinsten.

Momenteel wordt er gerouwd in zijn huis in Bandalungwa. Fans, leerlingen, buren en familie delen hun herinneringen en treuren om hun verlies.

© CongoForum, 05.12.23 (cvl)

Beeld – bron: Facebook

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.