Beni, tussen hoop en uitdagingen: Christine Masika’s eenzame strijd voor een betere toekomst (CongoForum)

BENI – In het hart van de stad, tussen de stille strijd van Christine Masika en het verlangen naar een betere toekomst voor iedereen, bereidt Beni zich voor om haar stem te laten horen bij de komende verkiezingen, in de hoop dat ze een keerpunt zullen betekenen in de richting van vrede en vooruitgang. Dat bericht Actualité.cd.

In de rustige straten van het Ngadi in Beni vecht Christine Masika (66) tegen haar leeftijd en de pijnlijke herinneringen aan een leven dat getekend werd door verschillende tragedies. Haar gezicht is getekend door tijd en pijn, en ze maakt moeizame gebaren om olie uit een palmmolen te halen. Hoewel het slopend is, is dit haar enige manier om in haar levensonderhoud te voorzien.

Tijdens de afgelopen negen jaar leefde Christine in eenzaamheid nadat de ADF-rebellen haar familie hadden afgeslacht. De herinneringen aan die tragedie achtervolgen haar nog steeds en ondanks haar leeftijd verlangt ze naar een radicale verandering. Haar vurigste wens is dat de volgende president een einde maakt aan de verwoestende spiraal van geweld. “De aanvallers vermoordden mijn zes kinderen toen ze aan hun maaltijd wilden beginnen. Onder de slachtoffers waren ook twee vrouwen en drie mannen. Sinds hun dood is mijn leven extreem moeilijk geworden. Voedsel vinden is een dagelijkse uitdaging geworden en mijn huis dreigt elk moment in te storten”, vertelt Christine Masika.

Christines leven staat op zijn kop: “Mijn kleinkinderen, wees geworden door deze tragedie, zijn nu een constante zorg. Ik weet niet hoe ik in hun behoeften moet voorzien. In onze gemeenschap hoor ik dat we op Félix Tshisekedi moeten stemmen. Als hij herkozen wordt als president van het land, dring ik er bij hem op aan om een einde te maken aan deze verwoestende oorlog. We hebben geen toegang meer tot onze velden. We kunnen geen voedsel vinden of zelfs hout vinden om ons warm te houden. Als er een einde zou komen aan deze onveiligheid, zou dat een enorme opluchting voor onze gemeenschap zijn en zouden we eindelijk wat rust kunnen vinden om ’s nachts te slapen”, zegt ze.

Christine Masika is niet de enige die hoopt op een betere toekomst na de verkiezingen. Noëlla Kathungirwaki, chef van een lokale ngo, zorgt al jaren voor vrouwen die gegijzeld werden door ADF-strijders. Haar oproep is eenvoudig: ze vraagt de autoriteiten om hulp bij het begeleiden van deze getraumatiseerde maar sterke vrouwen. Ook zij hebben steun nodig om terug te keren naar een schijn van normaliteit, met name door toegang tot onderwijs.

“Sommige van deze 88 vrouwen hebben minstens drie, vier of zelfs vijf jaar in de brousse doorgebracht en keerden terug naar de gemeenschap zonder enig inkomen. Daarom steunen we hen door microkredieten te geven. We stellen voor dat een gekozen president actief betrokken is bij de ondersteuning van deze vrouwen. Op dit moment begeleiden we minstens vijf vrouwen uit deze groep die bij ADF hebben geleefd; we leren ze kleren te naaien. Bovendien geven andere vrouwen aan dat ze voort willen studeren”, zegt van de ngo Collectif d’Action Féminine pour les Vulnérables.

In Beni zijn de uitdagingen niet beperkt tot veiligheid. Dorcas Marhonyi wijst erop dat het, naast de onveiligheid, van cruciaal belang is dat de verkiezingskandidaten het probleem van de werkloosheid bij jongeren aanpakken. Voor deze gemeenschap is het scheppen van jobs voor werkloze jongeren net zo’n dringende prioriteit als de veiligheidskwestie.

“De kandidaten die ons komen toespreken, hebben het in hun speeches alleen maar over onveiligheid en vergeten het gebrek aan banen en de buitensporig hoge werkloosheid. Ze zouden ook moeten nadenken over oplossingen voor andere aspecten van het leven dan onveiligheid”, aldus Dorcas.

De verkiezingscampagne, die van start ging op 20 november en loopt tot 18 december, is in Beni gekenmerkt door een zekere terughoudendheid. Sommige kandidaten hebben de middelen niet, terwijl anderen te maken hebben met sporadische aanvallen van ADF-strijders, waardoor de campagne in sommige steden in de regio erg beperkt is.

© CongoForum, 07.12.23 (rk)

Beeld – bron: Blaise Makasi/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.