Documentaire schetst aanpak oorlogsmisdaden van rebellenleider Ntabo Ntaberi Sheka (CongoForum)

KINSHASA – In het hotel Fleuve Congo in Kinshasa is woensdag de documentaire “En RD Congo, traduire un criminel de guerre devant la justice”, een prent van 14 minuten, vertoond. In de documentaire wordt uitgelegd hoe het Congolese krijgsgerecht en de VN-vredesmacht (Monusco) omgingen met oorlogsmisdaden die waren begaan door rebellenleider Ntabo Ntaberi Sheka en zijn strijders.

De feiten vonden plaats tussen 30 juli en 2 augustus 2010. 387 vrouwen van uiteenlopende leeftijden werden toen verkracht. Er werden ook mensen vermoord. Deze trieste gebeurtenissen situeerden zich in 13 dorpen in Masisi en Walikale in de provincie Noord-Kivu.

De documentaire belicht de gepleegde gruweldaden. De rebellen onthoofdden sommige mannen en stelden hun hoofden tentoon in de geteisterde dorpen om de bevolking angst aan te jagen. Een bloedbad in het dorp Luyungi veroorzaakte grote verontwaardiging in Congo en het buitenland. Dat ondermijnde de positie van Sheka, die zich overgaf aan Monusco. Daarna werd de rebellenleider overgedragen aan het Congolese krijgsgerecht.

Ondanks dreigementen, geuit door de rebellenleider, werd tussen 27 november 2018 en 23 november 2020 een proces georganiseerd. Sheka werd tot levenslang veroordeeld wegens oorlogsmisdaden en verkrachtingen.

Generaal Mutombo Katalayi, een hoge rechter bij het krijgsgerecht, vindt dat de documentaire een goed beeld schetst van de ‘voorbeeldige samenwerking’ tussen Monusco en het Congolese gerecht, in de strijd tegen oorlogsmisdaden en massale schendingen van de mensenrechten.

Volgens de generaal wil de Congolese staat de straffeloosheid aanpakken, in samenwerking met internationale organisaties en het middenveld. Er wordt vooruitgang geboekt maar toch blijven veel misdaden van Congolese en buitenlandse gewapende groepen onbestraft. Zo werden 171 burgers in november 2022 in Kishishe afgeslacht door de M23-rebellen, gesteund door het Rwandese leger. Die feiten zijn nog altijd niet grondig onderzocht.

De hoop is dat de documentaire kan helpen om te sensibiliseren rond de noodzaak om oorlogsmisdaden te vervolgen en gerechtigheid na te streven voor de slachtoffers van wreedheden.

© CongoForum, 08.12.23 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van Muhammad Rohan Hussain via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.