Amerikaanse waardering voor Congolese corruptiebestrijder Jean Claude Mputu Ingole (CongoForum)

WASHINGTON – Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag hulde gebracht aan Jean Claude Mputu Ingole, de adjunct-directeur van Resource Matters die ook fungeert als woordvoerder van de coalitie ‘Le Congo n’est pas à Vendre’. Volgens Washington behoort Mputu tot de sterkste internationale activisten in de strijd tegen corruptie, meldt Actualité.cd. De Congolees werd in de bloemetjes gezet naar aanleiding van de Werelddag van de Strijd tegen Corruptie.

Jean Claude Mputu kreeg een prijs van het Amerikaanse agentschap van Internationale Zaken dat zich bezig houdt met de strijd tegen verdovende middelen en misdaad. De Amerikanen roemen het ‘buitengewone leiderschap’ van Mputu, zijn grote moed en de impact die hij al heeft gehad in de strijd tegen corruptie in de DR Congo’.

Corruptie wordt gezien als een belangrijk obstakel voor de ontwikkeling en financiële welvaart van de Congolese bevolking, aldus Resource Matters. Het fenomeen heeft een grote invloed op het dagelijkse leven van de gewone Congolezen.

Ook internationaal

Resource Matters en de andere leden van ‘Congo is niet te koop’ engageren zich onophoudelijk om feiten van corruptie aan te klagen en gerechtelijk onderzoek te eisen. Ze doen dat niet alleen in Congo maar ook met een internationaal perspectief. De inspanningen hebben betrekking op personen, ondernemingen, bankrekeningen en goederen die onwettelijk werden verkregen via verduistering en corruptie.

Mputu wordt nu beloond voor zijn jarenlange inzet voor de strijd tegen corruptie in Congo en Afrika. Zijn werk is zeker niet vrij van risico’s want hij wordt soms effectief bedreigd, fysiek of via gerechtelijke weg.

De aandacht voor het werk van Mputu wordt ook gezien als iets wat de geloofwaardigheid vergroot van organisaties die de strijd tegen corruptie voeren. Dit vergroot hun legitimiteit en de impact die ze kunnen hebben wanneer ze corruptiepraktijken aan de kaak stellen.

© CongoForum, 08.12.23 (db)

Beeld – bron: logo ‘Le Congo n’est pas à Vendre’

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.